joi, noiembrie 21, 2024

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Cetăţenii turci cheltuiesc aproximativ 100 de milioane de euro anual pentru a obţine vize Schengen, conform Ahval News.

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

„Solicitările de viză au crescut foarte mult, deoarece toată lumea vrea acum să plece în străinătate, fie că sunt șomeri, calificați sau needucați”, susțin specialiștiilor pentru Hürriyet.

În timp ce durata procesului depinde de țară, o programare poate fi făcută după două sau trei luni, potrivit șefului Fundației pentru Dezvoltare Economică (İKV), Ayhan Zeytinoğlu.

Taxa nerambursabilă pentru cererea de viză pentru țările europene variază în medie între 120-125 de euro și între 130-1.105 dolari pentru Regatul Unit. Taxa pentru Statele Unite este de aproximativ 200 dolari.

Refuzul vizelor Schengen

Refuzurile vizelor Schengen ale cetățenilor turci au crescut la 12,7% în 2020, în creștere de la 4% în 2014, potrivit unui raport al lui Ziya Altunyaldız, deputat al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP).

„Chiar și vizele de tranzit s-au transformat într-o problemă, deoarece poate dura câteva luni înainte ca o viză să fie acordată pentru a merge pe un alt continent prin Europa”, a declarat principalul deputat al Partidului Popular Republican (CHP), Utku Çakırözer.

Deputatul susține că Ministerul de Externe al Turciei, care rămâne indiferent la problemele menționate, ar trebui să intervină.

Peste 70 la sută din populația Turciei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani a spus că ar prefera să locuiască în străinătate dacă li s-ar oferi ocazia, potrivit unui sondaj al fundației politice germane Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), publicat în februarie.

Turcia se confruntă cu o criză economică, forțând cetățenii să se lupte pentru a-și satisface nevoile de bază, mai ales că cea mai mare rată a inflației din țară a înregistrat un nivel maxim din ultimii 24 de ani, iar lira a pierdut peste 50% din valoare de anul trecut.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.