duminică, septembrie 8, 2024

Inflația în Turcia: Peste 60 la sută dintre turci abia își permit să plătească chiria

Peste 60 la sută dintre turci se luptă pentru a putea plăti chiria, după ce inflația a provocat o creștere a prețurilor locuințelor, conform Stockholm Center for Freedom.

În sondajului realizat de firma de cercetare AKSOY, turcii au fost întrebați dacă au avut dificultăți în a-și plăti chiria.

47,5% dintre participanți au spus că le este „foarte greu” să-și plătească chiria, iar 20,4% spun că le este „greu”.

Doar 7,1% dintre ei au declarat că nu au dificultăți în a-și plăti chiria. Această rată este de 14,7% în rândul susținătorilor partidului lui Erdogan, semnificativ mai mare decât media națională.

Lege pentru a limita creșterea chiriei

În iunie, parlamentul turc a votat pentru adoptarea unui amendament temporar la legislația existentă pentru a proteja chiriașii prin limitarea creșterii chiriei pe fondul creșterii ratelor inflației din țară.

Potrivit noului regulament, creșterea prețului chiriei va fi limitată la 25% până în iulie 2023.

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și utilități împing inflația în sus, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

Potrivit datelor oficiale, prețurile de consum au accelerat până la o rată anuală de 78,6% în iunie, în creștere de la 73,5% în mai.

Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea facturilor la electricitate și de îndatorare. Mulți au spus și alimentele de bază, cum ar fi legumele, au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.