luni, mai 20, 2024

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

O mezzo-soprană din România i-a fascinat pe iubitorii de operă din Istanbul cu interpretarea operei clasice a compozitorului francez Georges Bizet, conform Andolu Angecy.

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

„Aș dori să spun că sunt puțin emoționată, dar sunt foarte fericit să fiu aici pentru că am întâlnit oameni atât de minunați și… energie bună. Sunt foarte fericită să fiu aici și să cânt cu cei mai minunați cântăreți din Turcia”, susține mezzo-soprano născută în România.

Zaharia a jucat în rolul lui Carmen în Italia, Spania, Germania, Suedia, Franța și țara ei natală, România.

Celebra operă a fost pusă pe scenă într-o producție condusă de regizorul italian Vincenzo Grisostomi Travaglini, în coregrafia coregrafului șef al Operei și Baletului de Stat Aysem Sunal Savaskurt, sub bagheta dirijorului Zdravko Lazarov.

Când Carmen a fost pusă în scenă pentru prima dată la Paris, în 1875, a fost luată în râs de mulți critici. După moartea lui Bizet, interesul pentru Carmen a crescut, făcând-o în cele din urmă una dintre cele mai montate opere din lume.

Situată în Spania, opera spune povestea de dragoste a soldatului Don Jose și a unei muncitoare a unei fabrici de țigări, Carmen.

Al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul a început pe 16 iulie cu un concert de 7 tenori și a continuat cu opera italiană Tosca pe 20 iulie și cu opera Murat IV pe 23 iulie.

Respectând tradiția, festivalul se va încheia pe 30 iulie la Centrul Cultural Ataturk cu o reprezentație a lui Mozart,  Răpirea din serai.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.