vineri, noiembrie 22, 2024

Turcia s-a retras oficial din Convenția de la Istanbul. Opoziția promite reintroducerea în 24 de ore, după alegerile din 2023

Convenția de la Istanbul a fost anulată oficial odată cu publicarea decretului prezidențial în Monitorul Oficial, pe 20 martie 2021, conform Bold Medya.

Organizațiile de femei, ONG-urile și politicienii au contestat Consiliului de Stat decizia președintelui AKP, Recep Tayyip Erdogan, de a se retrage din Convenția de la Istanbul.

Pentru anularea deciziei au fost intentate 220 de procese. În aceste cazuri s-a cerut „anularea deciziei de retragere și suspendarea executării”.

Camera a X-a a Consiliului de Stat, care a examinat aceste cauze cu audieri, a finalizat revizuirea voluntară a Deciziei Președintelui, din 20 martie 2021, privind rezilierea tratatului.

Camera a respins cererea de anulare a Hotărârii Președintelui cu o majoritate de 3 voturi împotriva a 2 voturi împotrivă. Lütfiye Gözütok Akbulut a fost unul dintre cei 3 membri care au găsit decizia de retragere în conformitate cu constituția.

Potrivit știrilor de pe agenda reală, Akbulut lucra ca consilier juridic al IMM în perioada în care Municipiul Metropolitan din Istanbul se afla sub administrarea AKP. Akbulut a fost numit membru al Consiliului de Stat de Erdoğan în 2018.

Opoziție promite că o va reintroduce în 24 de ore

Președintele principalului partid din opoziție, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a răspuns la întrebările reporterilor din Marea Adunare Națională a Turciei.

Întrebat despre refuzul Consiliului de Stat de a anula decizia de anulare a Convenției de la Istanbul a promis că după alegerile din 2023, își propun să o reintroducă.

„Am o vorbă cu această națiune, când vom ajunge la putere, vom fi cu ajutorul lui Allah, vom pune în aplicare Convenția de la Istanbul, din nou în prima săptămână sau chiar 24 de ore”, a susținut Kılıçdaroğlu.

Ce s-a întâmplat?

„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie” a fost semnată de Turcia, pe 11 mai 2011, iar prin decizia Consiliului de Miniștri din 10 februarie 2012, Turcia a fost retrasă din Convenție, prin decret prezidențial.

Decizia Prezidențială privind rezilierea a intrat în vigoare la 3 luni de la notificarea către Comisia Europeană în conformitate cu prevederile contractului, iar Turcia a părăsit oficial contractul.

Ulterior, în Consiliul de Stat au fost intentate numeroase procese pentru anularea deciziei președintelui și suspendarea executării.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.