duminică, aprilie 28, 2024

Turcia s-a retras oficial din Convenția de la Istanbul. Opoziția promite reintroducerea în 24 de ore, după alegerile din 2023

Convenția de la Istanbul a fost anulată oficial odată cu publicarea decretului prezidențial în Monitorul Oficial, pe 20 martie 2021, conform Bold Medya.

Organizațiile de femei, ONG-urile și politicienii au contestat Consiliului de Stat decizia președintelui AKP, Recep Tayyip Erdogan, de a se retrage din Convenția de la Istanbul.

Pentru anularea deciziei au fost intentate 220 de procese. În aceste cazuri s-a cerut „anularea deciziei de retragere și suspendarea executării”.

Camera a X-a a Consiliului de Stat, care a examinat aceste cauze cu audieri, a finalizat revizuirea voluntară a Deciziei Președintelui, din 20 martie 2021, privind rezilierea tratatului.

Camera a respins cererea de anulare a Hotărârii Președintelui cu o majoritate de 3 voturi împotriva a 2 voturi împotrivă. Lütfiye Gözütok Akbulut a fost unul dintre cei 3 membri care au găsit decizia de retragere în conformitate cu constituția.

Potrivit știrilor de pe agenda reală, Akbulut lucra ca consilier juridic al IMM în perioada în care Municipiul Metropolitan din Istanbul se afla sub administrarea AKP. Akbulut a fost numit membru al Consiliului de Stat de Erdoğan în 2018.

Opoziție promite că o va reintroduce în 24 de ore

Președintele principalului partid din opoziție, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a răspuns la întrebările reporterilor din Marea Adunare Națională a Turciei.

Întrebat despre refuzul Consiliului de Stat de a anula decizia de anulare a Convenției de la Istanbul a promis că după alegerile din 2023, își propun să o reintroducă.

„Am o vorbă cu această națiune, când vom ajunge la putere, vom fi cu ajutorul lui Allah, vom pune în aplicare Convenția de la Istanbul, din nou în prima săptămână sau chiar 24 de ore”, a susținut Kılıçdaroğlu.

Ce s-a întâmplat?

„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie” a fost semnată de Turcia, pe 11 mai 2011, iar prin decizia Consiliului de Miniștri din 10 februarie 2012, Turcia a fost retrasă din Convenție, prin decret prezidențial.

Decizia Prezidențială privind rezilierea a intrat în vigoare la 3 luni de la notificarea către Comisia Europeană în conformitate cu prevederile contractului, iar Turcia a părăsit oficial contractul.

Ulterior, în Consiliul de Stat au fost intentate numeroase procese pentru anularea deciziei președintelui și suspendarea executării.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.