luni, mai 20, 2024

Erdogan a anulat dobânzile pentru datoriile studenților. Turcii mulțumesc opoziției

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat noile decizii cu privire la datoriile studențești către Instituția de Credit și Hosteluri (KYK), conform Turkey Posts.

În timpul discursul de după ședința de Cabinet, Erdoğan a anunțat că rambursările împrumuturilor pentru studenți către KYK vor fi în valoare netă, indiferent de inflație și dobândă.

„Am decis că rambursarea împrumutului se va face numai pe valoarea împrumutului, fără nicio diferență de inflație sau aplicarea ratei dobânzii.”, afirmă președintele.

Erdogan a adăugat că „26 de miliarde de lire de povară vor fi ridicate”, din 3 milioane 157 de mii de tineri care au primit împrumuturi pentru educație.

De asemenea, în 2022, se acordă 850 de lire studenților la licență, 1.700 de lire studenților absolvenți de master și 2.550 de lire studenților doctoranzi.

În prezent, plata creditelor pentru studenți începe după doi ani. Dacă locul de muncă asigurat nu este disponibil, acesta poate fi amânat. Erdogan a spus că cuantumul burselor va fi majorat la începutul anului.

Cum s-a ajuns la asta?

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele principalului partid din opoziție, a încurajat tinerii să nu mai plătească datoriile pentru că la alegerile din 2023, când o să câștige alegerile, acestea vor fi anulate.

„Întregului tineret! Nu plătiți datoriile KYK cu dobândă!”, a scris Kılıçdaroğlu, după ce a distribuit postarea unui tinere care a împărtășit suma cu dobândă plătită către KYK pe contul său de socializare.

În urma presiunilor puse de opoziție, Erdogan a luat această decizie de anula dobânzile. Însă, hastagul #TeşekkürlerKılıçdaroğlu, adică Mulțumim Kılıçdaroğlu a ajuns viral pe Twitter.

Echipele lui Erdogan au venit și ele cu hashtagul „Mulțumim Erdogan”, însă, deja era prea târziu.

Urmează pensiile?

O altă probleme în societatea turcă este sistemul de pensii, care îi afectează pe cei care și-au plătit suma către stat pentru a ieși la pensie, dar nu au încă vârsta. Un cetățean turc, care la 50 de ani, nu mai are serviciu, nu se poate nici angaja și nici să iasă la pensie, din cauza sistemului „Vârsta la pensionare” (EYT)

Astfel, Kılıçdaroğlu a publicat pe Twitter cu „EYT se încarcă”.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.