marți, mai 7, 2024

De ce și-a schimbat Turcia numele?„Rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză”

Națiunile Unite care acceptă cererea Turciei de a-și schimba numele în “Türkiye”așa cum este scris și pronunțat în turcă va cere acum organizațiilor internaționale să folosească noul nume, conform Ahval News.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan consideră că noul nume exprimă cultura și valorile poporului turc în cel mai bun mod, în timp ce Sinan Ülgen a declarat pentru CNN că ar îndepărta țara și de asocierea colocvială a fostului nume cu „eșecul”. Oricum pentru publicul larg, „probabil ar dura mulți ani” pentru a face schimbarea.

Criza economică a dus la dorința de a schimba numele

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că schimbarea va crește „valoarea mărcii” a țării.

Francesco Siccardi de la Carnegie Europe a declarat pentru CNN că schimbarea ar putea fi înțeleasă ca o altă intervenție guvernamentală către alegătorii naționaliști înaintea alegerilor cruciale din 2023.

„Decizia privind schimbarea numelui a fost anunțată în decembrie anul trecut, când președintele Erdogan a fost pe urmă în toate sondajele de opinie și țara traversa una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 20 de ani”, a declarat Siccardi pentru CNN.

Potrivit analistului, numele nou ar fi un argument suplimentar pentru o țară mai puternică, mai tradițională pentru președinte.

Turcia este, de asemenea, numele adoptat de națiunea în vârstă în 1923, când republica a fost fondată oficial, lăsând complet în urmă Imperiul Otoman. Aducerea numelui din nou în lumina reflectoarelor ar „cimenta locul lui Erdogan în istoria Turciei alături de tatăl fondator al republicii, Mustafa Kemal Ataturk”, explică Siccardi.

Siccardi adaugă că rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză, arătând spre convertirea catedralei bizantine Hagia Sofia într-o moschee în 2020.

„În absența unor politici concrete care să gestioneze problemele economice și politice ale țării, Erdogan caută salvarea în politicile identitare populiste”, susține specialistul.

O mișcare similară către tradiție a fost impulsul lui Erdogan de a înlocui covoarele roșii și alte utilizări ale culorii cu culoarea turcoaz, începând cu uniformele soldaților de ceremonia și covoarele din clădirile oficiale în 2013.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.