marți, aprilie 30, 2024

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Organizația Națiunilor Unite a schimbat numele țării Republicii Turcia în „Türkiye”, așa cum este scris și pronunțat în limba turcă, în urma unei cereri din partea Ankara, conform Ahval News.

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.

Guvernul turc caută să evite asocierile „turkey„ din limba engleză, care înseamnă curcan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut în decembrie folosirea „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura și valorile turcești, inclusiv cerând ca „Made in Türkiye” să fie folosit pe produsele exportate în loc de „Made in Turkey” folosit anterior.

Ankara a folosit de atunci cuvântul „Türkiye”, denumirea adoptată de țară după obținerea independenței în 1923, în documentele oficiale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.