joi, mai 2, 2024

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței


Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor, conform Human Watch, citat de Stockholm Center for Fredome.

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”. 

Webb a explicat că guvernul turc a avut o abordare foarte conservatoare în combaterea violenței.

„Președintele Turciei se opune în mod evident egalității de gen și aceasta a fost eliminată din politica guvernamentală. Așadar, în timp ce vedem eforturile guvernului de a combate violența împotriva femeilor, guvernul își subminează în același timp propriile eforturi, prin faptul că nu vede lupta împotriva violenței domestice ca parte a promovării drepturilor femeilor sau a asigurării egalității de gen.”, susține specialista.

Deși Turcia are legi care protejează femeile împotriva violenței domestice, Webb afirmă că există o problemă enormă cu aplicarea acestor legi și urmărirea penală a autorii violenței.

„Autoritățile nu reușesc să efectueze evaluări eficiente ale riscurilor și nu se asigură că ordinele sunt respectate. Acest lucru îi pune pe supraviețuitorii violenței domestice în pericol chiar și atunci când au raportat abuzul”, a adăugat Webb.

Și-a împușcat soția după divorț

Într-un caz, Ayşe Tuba Arslan s-a plâns de 23 de ori de comportamentul abuziv al soţului ei. Arslan a fost ucisă după ce a divorțat de el, dar cu doar trei săptămâni înainte de moartea ei, soțul ei a fost urmărit penal pentru că a amenințat public că o „împușcă și o omoară”. Pedeapsa a fost însă suspendată cu condiția ca acesta să nu repete infracțiunea.

Sute de cazuri de feminicid au fost înregistrate în fiecare an de către grupurile pentru drepturile femeilor și mass-media independentă.

Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.