duminică, mai 19, 2024

Fost agent de informații declarații despre răpirea disidenților din Africa și Asia


Un fost oficial la Organizația Națională de Informații (MIT) a declarat că organizația a returnat forțat în Turcia dizidenți din unele țări africane și din Asia Centrală, mituind oficiali locali, conform Stockholm Center for Freedome.

Profesorul asociat Ali Burak Darıcılı, expert în informații, a părăsit MIT în 2014 și este în prezent cadru universitar la Universitatea Tehnică din Bursa a vorbit cu jurnaliştii Burcu Uğur și Şaban Sevinç în timpul unui program online pe canalul de YouTube, Bizim TV.

În timpul programului, Darıcılı a fost întrebat cum MIT a reușit să returneze forțat membrii Mișcării Gülen în unele țări din Africa și Asia Centrală, dar nu a reușit să facă același lucru în țările europene sau în Statele Unite.

Fostul oficial de informații a explicat că localnicii erau mituiți pentru a-i ajuta în calitate de colaboratori în astfel de „state eșuate” precum cele din Africa și Asia Centrală.

Darıcılı a adăugat că nu este posibil să faci același lucru în țări democratice, cum ar fi Germania.

„Dacă ești expus la desfășurarea unei astfel de activități ascunse, vei avea o mare problemă în temeiul dreptului internațional, deoarece înseamnă a interfera cu afacerile interne ale țării în cauză”, explică specialistul.

Cine știe să mituiască, poate răpi oameni

Sevinç a susținut că ar putea răpi oameni din țările mai puțin democratice folosind mită și că nu trebuie să fie un oficial de informații pentru a face asta.

„Nu-l subestima [MIT pentru că] cine știe să mituiască este, de asemenea, important.”, subliniază Sevinç.

Un raport al Freedom House a dezvăluit că  guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă răspândite în America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministerului său de interne, Turcia a trimis 800 de cereri de extrădare în 105 țări de la lovitura de stat eșuată, iar peste 110 presupuși membri ai mișcării au fost aduși înapoi în Turcia, ca parte a campaniei globale a guvernului.

Turcia s-a bazat în mare parte pe predări, în care guvernul și MIT convin statele vizate să predea persoane fără un proces echitabil. În unele țări, criticii lui Erdogan au fost răpiți și returnați cu forța în Turcia de către MIT cu ajutorul autorităților locale.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.