duminică, aprilie 28, 2024

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul


Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Seyfullah Türksoy, un jurnalist afiliat guvernului turc, cunoscut pentru opiniile sale turco-naționaliste, critică recentele discursurile Irinei Vlah, în limba română în loc de rusă, susținând că acest lucru simbolizează schimbare a axei.

Jurnalistul Seyfullah Türksoy, în articolul „Președinte al Diplomației Publice pe Drumului Mătăsii”, a scris despre motivele Irinei Vlah.

„Se observă că Irina Vlah, despre care se știe că este pro-rusă și vorbește adesea în rusă, și-a schimbat recent axa și încearcă să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite, păstrând distanța față de relațiile cu Turcia. Politicile pro-UE ale actualului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, au un mare impact în acest sens. Se afirmă că, în timp ce președintele Găgăuziei are grijă să nu obțină reacția Rusiei, în schimb, este în contact personal cu UE și Europa, iar discursurile sale sunt preponderent în limba română în ultima vreme. Se susține că motivul pentru aceasta este unirea Moldovei cu România, care este scopul Uniunii Europene, iar Irina Vlah are sarcina de a crea infrastructura pentru aceasta”, scrie jurnalistul în articol. 

Irina Vlah alături de președintele turc, Recep Erdogan.

În articolul său, Türksoy susține că  schimbarea axei pro-occidentale a Irinei Vlah ar avea în spate o încercare de scăpare de dosarele ale corupție și că ar încearca sa fie numit ambasador din partea Republicii Moldovei într-o țară din occident. 

Întrebări pentru Irina Vlah

De asemenea, în articol jurnalistul a pus o serie de întrebări pentru Irina Vlah.

„Se spune că, în calitate de președinte al Găgăuziei, ți-ai schimbat recent politica și te-ai distanțat de relațiile cu Turcia. Este adevărat?” 

„ Care este punctul tău de vedere despre Turcia? Care credeți că este importanța Turciei pentru Găgăuzia?”

”Recent, se afirmă că există câteva gânduri și studii că Moldova se va uni cu România. Ce părere aveți despre acest subiect? Într-un astfel de caz, credeți că statutul de Regiune Autonomă a Găgăuziei va continua?”

Hayri Gül, Bucureşti

İpekyolu Kamu Diplomasisi Başkanı Türksoy, İrina Vlah’a ilişkin iddiaları değerlendirdi (polemikhaber.com)

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org