duminică, mai 19, 2024

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, joi, cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite pentru a „dezvolta” relațiile în prima sa vizită de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, conform Turkish Minutes.

Agenția de știri de stat saudită, SPA, a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Imaginile publicate de presa de stat turcă au arătat și o întâlnire separată cu regele Salman, tatăl prințului moștenitor.

Călătoria a avut loc în timp ce Turcia, care se confruntă cu o criză economică alimentată de prăbușirea monedei sale și de inflația în creștere, încearcă să obțină sprijin financiar din partea țărilor din Golf.

Înainte de a zbura de la Istanbul la cel de-al doilea oraș al Arabia Saudită, Jeddah, unde unele drumuri erau căptușite cu steaguri turcești și saudite, Erdoğan a spus că speră „să lanseze o nouă eră” în relațiile bilaterale.

„Credem că îmbunătățirea cooperării în domenii, inclusiv apărare și finanțe, este în interesul nostru reciproc”, a spus Erdogan.

De asemenea, președintele Erdogan, împreună cu anturajul său, au efectuat și o vizită la Kaaba, escortat de soldații saudiți.

Ultima oară când Erdogan a vizitat Arabia Saudită a fost în 2017, când a încercat să medieze o dispută care punea la cale regatul și alte țări din Golf împotriva Qatarului.

Cazul Khashoggi

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

La scurt timp, Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești. De asemenea, Turkish Airlines (THY) a anunțat că va crește numărul de zboruri către orașele din Arabia Saudită de la începutul lunii mai.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.