duminică, septembrie 8, 2024

Filantropul Kavala condamnat pe viață. Reacțiile oficialilor europeni: „Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”


Un tribunal turc l-a condamnat pe filantropul și om de afaceri Kavala la închisoare pe viață, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și aliații occidentali ai Ankarei au declarat că este motivat politic.

Filantropul Osman Kavala a fost condamnat, pe 25 aprilie, la închisoare cu pedeapsă agravată pe viață pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul turc prin finanțarea protestelor de la Gezi din 2013, conform presei turcești. 

Kavala, în vârstă de 64 de ani, se află în închisoare de peste patru ani fără o condamnare și neagă acuzațiile cu care se confruntă el și alte 15 persoane din cauza protestelor de la Gezi, care au început ca mici demonstrații într-un parc din Istanbul și s-au transformat în tulburări antiguvernamentale la nivel național, în care opt protestatarii au fost ucişi.

Încă 7 condamnați cu pedepse grele

De asemenea, instanța a condamnat Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman și Yiğit Ali Ekmekçi la 18 ani de închisoare pentru că au ajutat presupusa tentativă de a răsturna guvernul. Instanța a declarat că a decis să-l achite pe Kavala de acuzația de spionaj din cauza lipsei de probe.

Decizia șocantă

Cigdem Mater, producătorul de film și jurnalistă, era cu un proiect în Germania și s-a întors în Turcia special pentru proces. La ieșire, imediat au fost încătușați și duși la penitenciar.

”Verișoara mea, Cigdem Mater a fost condamnat la 18 ani de închisoare împreună cu Osman Kavala și alți activiști pentru încercarea de a răsturna guvernul. Curtea a decis arestarea lor. Este o zi foarte tristă pentru mine personal și pentru libertatea de exprimare și democrație în Turcia”, a anunțat activista Îișk Mater.

”Eliberare imediată , pentru a relua procesul de aderare al Turciei la UE.”

Raportorul permanent al Parlamentului pentru Turcia, Nacho Sánchez Amor și președintele delegației parlamentare UE-Turcia Sergey Lagodinsky, au emis o declarație în cazul Kavala pe site-ul Parlamentului European.

„Osman Kavala și-a petrecut 1.633 de zile din viață în închisoare. Întemnițarea sa continuă a fost declarată ilegală de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Hotărârile CEDO prin care dispune eliberarea imediată a acestuia sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Ignorându-le, Turcia se confruntă acum cu proceduri de încălcare a dreptului comunitar care ar afecta și mai mult reputația internațională a Turciei.”

„Pentru a consolida recenta apropiere UE-Turcia, avem nevoie de acțiuni clare în domeniul drepturilor fundamentale și al statului de drept, inclusiv o eliberare imediată a lui Osman Kavala, pentru a relua procesul de aderare al Turciei la UE.”

Reacții internaționale: ”Este devastator”

Condamnarea lui Osman Kavala a stârnit critici dure atât la nivel național, dar și internațional. Mulți lideri europeni condamnând decizia autorităților din Turcia.

„Că o instanță din Turcia a decis încarcerarea pe viață a marelui susținător al Uniunii Europene în Osman Kavala este devastator. Nu este o crimă să susții Europa. Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”, a scris pe contul său de Twitter, politicianul german și fostă membră a Parlamentului European, Rebecca Harms.

„Turcia tocmai s-a cufundat într-un întuneric suplimentar. Om de afaceri, făcător de pace, filantrop, ființă umană bună, Osman Kavala este condamnat pentru acuzații false de terorism și condamnat la închisoare pe viață.”, a scris jurnalista Amberin Zaman.

”Nu există cuvinte pentru a descrie furia și tristețea mea pentru marea nedreptate comisă de Erdogan și instanțele sale. Osman Kavala a fost condamnat pe viață cu agravare și alți șase au primit 18 ani de închisoare. Este timpul ca țările UE să ia măsuri și să scoată Turcia din Consiliul Europei.”, susține fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, Kati Piri.

”Condamnarea pe viață pronunțată lui Osman Kavala este o lovitură devastatoare și nedreaptă, nu numai pentru el și familia sa, ci și pentru libertatea de exprimare și drepturile omului în Turcia. Urmează declarația completă”, susține PEN International.

Despre Dosarul Gezi

Protestele împotriva unui plan de dezvoltare urbană din parcul Gezi din Istanbul, care a început în 2013, s-au transformat rapid în uriașe proteste antiguvernamentale. Un răspuns aprig al autorităților a fost urmat de atacuri de ani de zile asupra oricărei persoane acuzate că a ajutat sau organizat mișcarea de protest.

Kavala a fost acuzat că a finanțat protestele după ce a plătit pentru o masă pliabilă și câteva gustări pentru protestatari și a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în 2017. Ulterior, a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, dar re-arestat rapid înainte de a se putea întoarce acasă.

Kavala a fost ținut în arest preventiv de peste patru ani, fără o condamnare. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că întemnițarea lui Kavala este politică și a cerut Turciei să-l elibereze.

În sfârșit, Comitetul Miniștrilor, organul executiv al Consiliului Europei (CoE), pe 2 februarie, au votat cu privire la transferul cauzei Osman Kavala la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Prin această decizie, procedurile împotriva Turciei a început oficial.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.