vineri, mai 17, 2024

„Ușa Imperială” de la  Hagia Sofia a fost distrusă


Indivizi necunoscuți au distrus „Ușa Imperială”, cunoscută și sub numele de „Ușa Împăratului”, a Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

Consiliul de conducere Fundației pentru Istoria Artei (STD) a anunțat pe contul de Twitter că ușa de o înălțime de șapte metri din stejar și cu un cadru din bronz, a fost deteriorată.


Paznicul nu știe nimic!

Distribuind o fotografie care arată deteriorarea ușii, aceștia au adăugat că agentul de pază de serviciu le-a spus că nu știe despre incident.

Directorii fundației au discutat apoi cu șeful de securitate al Hagia Sofia i-a spus că deteriorarea unui astfel de monument istoric de gradul întâi precum Hagia Sofia a fost o crimă și că autorii săi ar trebui identificați prin imagini de securitate.

Paznicul susține că nu au existat imagini de securitate ale incidentului, că oricum nu a fost mare lucru și că vor repara deteriorarea ușii. 

”Nu rămâneți tăcuți!”

Când directorii au spus că vor duce problema unui procuror pentru găsirea infractorilor, ofițerul i-a acuzat că sunt „spioni intenționați” și „vreau să provoace o scenă”.

„Noi nu vom accepta niciodată că o astfel de persoană este responsabilă pentru Hagia Sofia, una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură din lume. Vom depune plângeri separate atât pentru a-i identifica pe cei care au avariat ușa istorică, cât și pentru a-l îndepărta pe acest ofițer din serviciu. Vă rog să nu rămâneți tăcuți în legătură cu acest incident. Cerem  o anchetă să fie lansată cât mai curând posibil”, susțini directorii fudanției.

În ciuda indignării internaționale, Hagia Sofia, care a servit drept biserică timp de 916 de ani până la cucerirea Istanbulului și o moschee din 1453 până în 1934, aproape jumătate de mileniu, a fost transformată într-o moschee dintr-un muzeu în iulie 2020.

Criticii susțin că decizia președintelui Recep Tayyip Erdoğan de a transforma Hagia Sofia într-o moschee a fost o încercare de a-și consolida puterea în rândul islamiștilor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.