sâmbătă, septembrie 21, 2024

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee


O anchetă a fost desfășurată după ce un cetățean turc a lăsat o duzină de cărți religioase, printre care și Coranul, la o moschee din provincia centrală, Kayseri, conform presei turcești.

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a lansat o campanie dură împotriva dizidenților, iar orice legătură cu Mișcarea Gulen, poate duce la arestarea oricărui cetățean. Cetățeanul turc probabil ar fi lăsat cărțile la moschee din frică să nu fie găsit și închis pentru deținerea cărților. 

Cărțile lăsate la moschee fac parte din colecția Zaman, care se ofereau împreună cu ziarul.

Au dat foc la cărți

Din 2016, din frică pentru a nu avea probleme cu legea cetățenii au dat foc la mai multe cărți. În octombrie 2016, în Diyarbakır, poliția a găsit cărți care fuseseră arse.

Potrivit informațiilor primite, poliția din Diyarbakır a primit un raport conform căruia ar fi fost o carte arsă pe lângă aeroport. La fața locului au fost găsite cărți arse scris de Fethullah Gulen. 

Tânără arestată, după ce i-a fost găsită amprentele pe o carte

În vara anului 2017, o tânără studentă din provincia nordică, Samsun, a fost arestată după ce i-a fost găsită amprentă pe cărți care aveau legătură cu Mișcarea Gulen, care au fost aruncate la coșul de gunoi.

Cetățenii, care au observat că cărțile au fost aruncate în containerul de gunoi, au anunțat poliția. Echipele Direcției de Investigare a Scenului Criminalității Samsun au constatat că amprenta obținută în urma studiului pe care l-au efectuat asupra cărții aflate la gunoi a fost găsită de un studentă universitară, în vârstă de 22 de ani. Poliția a descoperit că tânără avea deschis un cont la Bank Asya, unde a  depus 100 de mii de lire.

Turcia, pe primul loc la condamnări pentru terorism

Turcia este de departe liderul în ceea ce privește numărul de deținuți condamnați pentru terorism în Europa, conform raportului Statistici penale anuale privind populația penitenciarelor din 2021 al Consiliului Europei (CoE).

32.006 de persoane condamnate pentru o infracțiune legată de terorism sunt în prezent după gratii, iar 30.555 dintre aceștia, adică 95%, se află în închisorile turcești.

Ziarul Zaman a fost închis de către guvernul AKP, după puciul eșuat din 15 iulie 2016. Peste 40 de jurnaliști care lucrau la ziar au fost condamnați pentru legături cu o organizație teroristă.

9 decese și 2.750 răniți în Liban, după ce pagerele Hezbollah au explodat simultan

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și aproximativ 2.750 au fost rănite din cauza exploziei pagerelor portabile în Liban, conform presei internaționale.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.

Tensiuni între Turcia și Germania din cauza reglementărilor privind Döner Kebab

Conform propunerii Turciei, carnea de vită ar trebui să provină de la bovine care au cel puțin 16 luni și să conțină cu cantități specifice de grăsime animală, iaurt sau lapte, ceapă, sare și cimbru, precum și ardei negru, roșu și alb. Bucățile de carne ar trebuie să aibă o grosime de 3 până la 5 milimetri.

Criza economică din Turcia. Ministrul Finanțelor: „Avem nevoie de răbdare și timp.”

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimşek, a recunoscut frustrarea tot mai mare a publicului față de creșterea prețurilor în timpul unui interviu televizat la CNN Türk.