luni, mai 20, 2024

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Recep Tayyip Erdogan a aprobat, miercuri, un set de modificări la regulile electorale ale țării, conform Bloomberg.com

Amendamentele reduc pragul de la 10 la sută la 7 la sută pentru intrarea unui partid în parlament, dar îngreunează partidele mai mici să câștige locuri în partid.

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Conform noilor reglementări, președintele va fi scutit de regulile care interzic miniștrilor să folosească resursele statului pentru a-și organiza campanii sau a participa la mitinguri.

Confruntat cu o inflație vertiginoasă care îi afectează baza electorală, Erdogan face tot posibilul pentru a slăbi rivalii politici care conduc deja cele mai importante orașe din Turcia.

Erdogan a trecut printr-o înfrângere dureroasă la ultimele alegerile, când partidul său a pierdut orașele Istanbul și Ankara. 

Alegerile sunt așteptate în iunie 2023, dar până acum nu a fost stabilită o dată.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.