duminică, mai 19, 2024

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar


60 la sută din populația Turciei nu au bani destui pentru strictul necesar, veniturile lor fiind inadecvate pentru a-și acoperi cheltuielile, potrivit sondajului al compania Istanbul Economic Research, citat de Ahval News.

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

40,7% dintre cei care au raportat dificultăți în a-și satisface nevoile au fost susținători ai partidului de la guvernare.

Aproximativ 88 la sută dintre susținătorii Partidului Popular Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, au declarat că veniturile lor nu și-au acoperit cheltuielile, urmați de 80,4 la sută pentru partidul de centru-dreapta İYİ  și 73,4 la sută pentru principalul partid laic de opoziție, Partidul Popular Republican ( CHP).

Doar șapte procente intervievate au spus că veniturile lor „depășesc” cheltuielile și doar șase procente au spus că veniturile lor sunt „mai mult decât suficient” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Sondajul vine în momentul în care inflația din Turcia a atins un nou record în martie. Prețurile de consum au accelerat la 61,14 la sută în ritm anual, în creștere de la 54,4 la sută în februarie, potrivit agenției de statistică, extinzând un maxim de două decenii.

Slăbirea lirei, care și-a pierdut 44% din valoare anul trecut și nouă la sută anul acesta, și creșterea costului vieții au devenit o sursă majoră de nemulțumire publică în Turcia, care așteaptă noile alegeri generale și parlamentare din 2023. Economia în dificultate a țării amenință sprijinul pentru Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la putere de 18 ani.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.