joi, mai 2, 2024

Desene ale jurnalistului închis în Turcia expuse la muzeul de artă din SUA:„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică”


O expoziție de 40 de opere de artă ale unui jurnalist închis în Turcia, sunt expuse la un muzeu din statul american, Minnesota, conform Stockholm Center for Freedom.

Expoziția „Alb întunecat” cu 40 de desene create Fevzi Yazıcı în celula sa din închisoarea Silivri, din Istanbul, unde se află din 2016, sub acuzații de terorism a fost expuse la Muzeul de Artă Hillstrom de la Gustavus Adolphus College din Minnesota.

În textul pe care l-a scris pentru promovarea expoziției, Yazıcı a explicat de ce a numit expoziția „Alb întunecat”, spunând că s-a inspirat de celula în care se afla și de materialul pe care l-a folosit pentru a realiza desenele.

„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică. Trebuie să mă mulțumesc cu lumina care se reflectă pe pereți. Nu am vopsele sau creioane colorate. Prin urmare, mă descurc cu negrul pixului și albul hârtiei. Indiferent cât de întunecate sunt condițiile, speranțele mele vor rămâne mereu albe.”, a explicat artistul.

Desenele capricioase, dar încurcate ale jurnalistului imaginează adesea spații și lumi onirice, cu figuri atenuate, zdruncinate și abordează teme legate de transformare, emancipare și stări psihologice, potrivit informațiilor de pe site-ul Galerii de Artă Yeh. 

Despre Fevzi Yazıcı

Yazıcı, care are o diplomă în design grafic de la Universitatea Mimar Sinan, din Istanbul și a fost director de design al cotidianului Zaman, acum închis, a fost judecat pentru acuzații de terorism și lovitura de stat din cauza afilierii ziarului cu Mișcarea Gulen. 

Împreună cu alți cinci jurnaliști, el a fost condamnat pe viață în februarie 2018, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale.

La sfârșitul unui nou proces în noiembrie 2019, după ce Curtea Supremă de Apel a anulat verdictele date celor șase jurnaliști de către o altă instanță, Yazıcı a fost condamnat la 11 ani și trei luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă.

Membru al Societății pentru Design de Știri (SND), Yazıcı a câștigat peste 100 de premii pentru machetele și designurile sale pentru ziare din 2003.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.