sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia vrea aurul cetățenilor pentru a salva lira de la prăbușire


Ministrul de Finanțe al Turciei a anunțat o nouă schemă care vizează convertirea aurului gospodăriilor în valoare de miliarde de dolari în lire și introducerea acestuia în sistemul bancar al țării, conform Middle Easteye.

Nureddin Nebati a anunțat planul investitorilor în timpul unei vizite la Londra, unde a adăugat că Ankara speră că 10% din aurul deținut de gospodăriile turcești, în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari, va fi convertit în moneda țării.

„Cu acest pachet, vom pune aurul sub saltea, care este estimat la aproximativ 5.000 de tone, în sistemul bancar. Este echivalent cu aproximativ 250-350 de miliarde de dolari. O anumită parte din această sumă va sprijini Banca Centrală cu nevoile de valută ale băncii”, a spus el, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a adăugat că 30.000 de magazine de aur vor fi implicate în schemă, în timp ce cinci rafinării de aur vor transforma orice bijuterii din aur obținute de la turci în lingouri de aur pentru a le adăuga la rezervele băncii centrale.

Situația actuală a lirei

Lira a fost în general stabilă de la începutul anului, după o scădere de 44% în 2021, când Banca Centrală și-a redus dobânda de politică, în conformitate cu o politică neortodoxă condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan, în ciuda inflației în creștere.

Lira a atins un minim record de unități 18,4 față de dolarul american, la sfârșitul lunii decembrie, dar a revenit după intervenția statului și anunțul lui Erdogan privind o schemă de creștere a depozitelor în lire, protejându-le împotriva deprecierii.

Volumul depozitelor din schema de protecție a lirelor depășește acum 290 de miliarde de lire (21,4 miliarde de dolari), conform guvernul.

Cu toate acestea, unii analiști rămân suspicioși că depozitele vor oferi o soluție la neîncrederea populației față de liră.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.