miercuri, mai 1, 2024

Jurnalistă reținută pentru insulta lui Erdogan:„„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”

O jurnalistă notorie a fost reținută, pe 22 ianuarie, după ce l-a criticat pe Erdogan, într-o emisiune televizată, conform presei turcești.

Un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Poliția a reținut-o pe Kabaș și a dus-o mai întâi la secția principală de poliție din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al orașului, unde o instanță a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.

Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb legat de palat pe care Kabaș l-a exprimat atât pe un canal de televiziune, cât și pe contul ei de Twitter, atrăgând condamnări din partea oficialilor guvernamentali.

„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”, a afirmat Kabaș.

Merdan Yanardağ, redactor-șef al canalului Tele 1 la care Kabaș a făcut comentariul, a criticat aspru arestarea ei.

„Detenția ei din cauza unui proverb este inacceptabilă. Această poziție este o încercare de a intimida jurnaliștii, mass-media și societatea”, a scrisYanardağ, pe contul său de Twitter.

Legea insultării președintelui presupune o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani.

În octombrie anul trecut, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a cerut Turciei să schimbe legislația după ce a decis că detenția unui bărbat conform legii a încălcat libertatea sa de exprimare.

Mii de oameni au fost acuzați și condamnați pentru infracțiunea de insultare a lui Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, 31.297 de investigații au fost demarate în legătură cu acuzația de insultă a președintelui, 7.790 de dosare au fost întocmite și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiție.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.