sâmbătă, aprilie 27, 2024

Cazul Kavala: Faimosul filantrop rămâne după gratii, în ciuda presiunii europene

Un tribunal turc a respins cererea de eliberare a filantropului Osman Kavala, care a petrecut mai mult de patru ani de închisoare fără condamnare, în ciuda presiunii europeane, conform Reuters.

Un complet de trei judecători a respins eliberarea lui Kavala cu votul majorității și a fixat următoarea audiere privind detenția sa pentru 21 februarie. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea lui Kavala din cauza lipsei de suspiciune rezonabilă că ar fi săvârșit o infracțiune, hotărând că detenția sa are ca scop de-al reduce la tăcere.

Consiliul Europei (CoE) a declarat, în decembrie, că pregătește „proceduri de încălcare a dreptului comunitar” pentru închiderea lui Kavala, o mișcare care ar putea duce la suspendarea Turciei din organism. 

Kavala a rămas în detenție, în ciuda faptului că a fost inițial achitat de acuzațiile din cauza protestelor la nivel național din 2013, din Parcului Gezi din Istanbul. 

Hotărârea a fost anulată anul trecut și combinată cu acuzații într-un alt caz legat de puciul eșuat din  2016.  Kavala, în vârstă de 64 de ani, este acum judecat împreună cu alți 51 de persoane într-o combinație de trei cazuri separate.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că cazul are motivații politice și face parte dintr-o represiune împotriva disidenței sub președintele Tayyip Erdogan. Guvernul respinge acest lucru și spune că instanțele din Turcia sunt independente.

Kavala nu a participat la ultimele două audieri. El a spus în octombrie că nu există posibilitatea unui proces echitabil după ce Erdogan a declarat că Turcia nu va elibera „bandiți, criminali și teroriști”.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org