sâmbătă, aprilie 27, 2024

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Rata anuală a inflației a Turciei a crescut la 36,1% în decembrie, cel mai ridicat nivel din 2002, după ce lira a scăzut la minime record succesive, forțând comercianții să crească brusc prețurile, conform Ahval News.

Inflația din Turcia este în creștere după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat Băncii Centrale să reducă ratele dobânzilor la 14% de la 19% din septembrie, determinând investitorii și localnicii să vândă lira în masă. Erdogan spune că ratele mai mari ale dobânzilor sunt împotriva învățăturilor islamice.

Inflația a crescut de la 23,1% în noiembrie, a anunțat, luni, Institutul de Statistică din Turcia, iar prețurile au crescut lunar cu 13,6%.

Inflația prețurilor de producător a crescut la 79,9% anual luna trecută, de la 54,6% în noiembrie, conform institului. De la lună la lună, prețurile au crescut cu 19,1 la sută, reflectând o creștere a costului importurilor.

Lira s-a tranzacționat în scădere cu 1%, cu 13,26 de unități față de dolar, la ora locală 10:20. Urmărește lira live AICI

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org