duminică, mai 12, 2024

Moscova va găzdui prima întâlnire pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

Ministrul turc de externe a declarat că trimişii turci şi armeni vor avea prima întâlnire la Moscova pentru a discuta despre normalizarea dintre cele două ţări, conform Duvar English.

 Mevlüt Çavuşoğlu vorbind la o evaluare de la sfârșitul anului a politicii externe a Turciei a spus că trimișii speciali ai fiecărei țări ar trebui mai întâi să vorbească la telefon și să decidă „data și locul” unei întâlniri față în față.

„Impresia noastră este că prima întâlnire va avea loc la Moscova, așa cum își dorește Armenia. Pe lângă prima întâlnire, vrem și comunicare directă. Am desemnat amândoi trimiși speciali, astfel încât să poată vorbi direct”, afirmă Çavuşoğlu.

La mijlocul lunii decembrie, Turcia l-a numit pe fostul ambasador la Washington Serdar Kılıç, drept trimis special pentru a lucra la normalizarea legăturilor cu Armenia. Țările nu au stabilit niciodată legături diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relațiile dintre cele două țări sunt deosebit de tensionate cu privire la uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, despre care Erevan spune că a echivalat cu un genocid.

Çavuşoğlu a mai spus că zborurile charter între cele două ţări vor începe în curând.

Într-o declarație anterioară, ministrul a spus că firmele turcești și armene au solicitat permisiunea pentru zboruri charter între Istanbul și Erevan.

Relația dintre Turcia și Armenia s-a deteriorat mai recent din cauza sprijinului Turciei pentru vecinul Armeniei, Azerbaidjan, care a purtat un război scurt, dar brutal cu Erevan anul trecut pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Rusia a intermediat o încetare a focului care a făcut ca Erevan să cedeze zone din teritoriu pe care le controlase de zeci de ani.

Armenia și Turcia au semnat în 2009 un acord de normalizare a relațiilor, care ar fi dus la deschiderea frontierei lor comune.

Dar Erevan nu a ratificat niciodată acordul și în 2018 a abandonat procesul.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.