luni, noiembrie 11, 2024

Moscova va găzdui prima întâlnire pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

Ministrul turc de externe a declarat că trimişii turci şi armeni vor avea prima întâlnire la Moscova pentru a discuta despre normalizarea dintre cele două ţări, conform Duvar English.

 Mevlüt Çavuşoğlu vorbind la o evaluare de la sfârșitul anului a politicii externe a Turciei a spus că trimișii speciali ai fiecărei țări ar trebui mai întâi să vorbească la telefon și să decidă „data și locul” unei întâlniri față în față.

„Impresia noastră este că prima întâlnire va avea loc la Moscova, așa cum își dorește Armenia. Pe lângă prima întâlnire, vrem și comunicare directă. Am desemnat amândoi trimiși speciali, astfel încât să poată vorbi direct”, afirmă Çavuşoğlu.

La mijlocul lunii decembrie, Turcia l-a numit pe fostul ambasador la Washington Serdar Kılıç, drept trimis special pentru a lucra la normalizarea legăturilor cu Armenia. Țările nu au stabilit niciodată legături diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relațiile dintre cele două țări sunt deosebit de tensionate cu privire la uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, despre care Erevan spune că a echivalat cu un genocid.

Çavuşoğlu a mai spus că zborurile charter între cele două ţări vor începe în curând.

Într-o declarație anterioară, ministrul a spus că firmele turcești și armene au solicitat permisiunea pentru zboruri charter între Istanbul și Erevan.

Relația dintre Turcia și Armenia s-a deteriorat mai recent din cauza sprijinului Turciei pentru vecinul Armeniei, Azerbaidjan, care a purtat un război scurt, dar brutal cu Erevan anul trecut pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Rusia a intermediat o încetare a focului care a făcut ca Erevan să cedeze zone din teritoriu pe care le controlase de zeci de ani.

Armenia și Turcia au semnat în 2009 un acord de normalizare a relațiilor, care ar fi dus la deschiderea frontierei lor comune.

Dar Erevan nu a ratificat niciodată acordul și în 2018 a abandonat procesul.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Testamentul clericului Fethullah Gülen dezvăluie donația de drepturi de autor

Potrivit unui anunț făcut de site-ul Herkul, fundația „Cascade Trust” deține autoritate asupra redevențelor din cărțile clericului.

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.