vineri, mai 3, 2024

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții în cel mai populat oraș din Turcia, Istanbul, a crescut cu 50,18% în ultimul an, potrivit unui nou raport publicat de Agenția de Planificare a municipalității, citat de Ahval News.

Orașul cu 16 milioane de locuitori a fost puternic afectat de inflația în creștere a Turciei de peste 21%, potrivit cifrelor guvernamentale, cu prețurile la alimentele de bază crescând enorm.

Chiria în Istanbul a înregistrat o creștere de 71,43% față de anul trecut, potrivit raportului, în timp ce gazele naturale  și făina au înregistrat o creștere a prețurilor cu 102 %, respectiv 109%.

Prețurile ouălor, cărnii roșii și pâinii au crescut cu 35-40 %, în același interval de timp, în timp ce hârtia igienică a înregistrat o creștere de 90 %.

Financial Times a raportat luna trecută că Turcia s-ar putea îndrepta către hiperinflație în cazul în care președintele Recep Tayyip Erdogan ar refuza să renunțe la viziunea sa asupra menținerii ratelor dobânzilor scăzute.

Președintele turc a ordonat Băncii Centrale să reducă costurile împrumuturilor – rata de referință este acum la 15% și a demis trei guvernatori ai băncilor centrale în puțin peste doi ani, împreună cu majoritatea membrilor comitetului de stabilire a ratei băncii.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.