luni, mai 13, 2024

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească, relatează Turkish Minutes.

Într-o postare pe pe Twitter, Comisia de cadeți militari a anunțat eliberea acestora.

„Cei zece colegi ai noștri sunt liberi în acest moment. La audierea TRT/Digitürk de astăzi, încă zece dintre colegii noștri au fost eliberați, în timp ce 24 sunt încă în închisoare pentru aceleași acuzații. Toți cadeții sunt egali și toți sunt nevinovați! Unde ne va conduce dreptatea este clar. Elibereaza-ți colegii noștri înainte de a fi prea târziu!”, se arată în postare.

Foștii cadeți militari au luat parte la raiduri în clădirile postului de stat turcesc, TRT și ale furnizorului de televiziune prin satelit, Digiturk în noaptea tentativei de lovitură de stat în Turcia, din 15 iulie 2016. Ei au fost condamnați anterior pe viață de un înalt tribunal penal din Istanbul, acuzație care au fost menținută de o curte regională de apel în ianuarie 2018. Cu toate acestea, cadeții sunt acum rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a anulat condamnările în aprilie.

Curtea de apel a decis ca cadeții să fie rejudecați pentru acuzații de încălcare a constituției în timpul tentativei de lovitură de stat, care necesită o pedeapsă mai mică.

O înaltă instanță penală din Istanbul a hotărât eliberarea celor 10 cadeți la o audiere de miercuri, în timp ce procesul cadeților militari rămași a fost amânat.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 178 de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...