duminică, mai 12, 2024

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”


Un jurnalist a fost arestat de un tribunal turcesc, în urma unui interviu de strada pe care l-a difuzat pe Youtube, conform Turkish Minutes.

Hasan Köksoy, care deține un canal YouTube numit „Corespondentul cu el însuși”, cu 141.000 de abonați, a scris pe Twitter că și-a petrecut noaptea în detenție din cauza interviului și s-a prezentat în fața unui procuror.

„Procurorul m-a trimis în judecată, cerând arestarea mea. Am auzit că persoana pe care am intervievat-o a fost arestată”, scrie jurnalistul pe Twitter.

În interviu, un bărbat neidentificat spune că guvernul folosește oamenii de ani de zile.

 „Și-au umplut buzunarele, stomacul, casele, cutiile de pantofi și avioanele, tot timpul vorbesc despre puteri străine, conspirații ale Statelor Unite. Destul! Să-i ia naiba pe cei care au furat pâinea acestui popor. … Avem nevoie de o revoluție. Trebuie să ne ridicăm!”,  spune bărbatul.

În videoclip se vede o mulțime care îi aplaudă cuvintele. „Dacă ți-e frică, tu vei fi cel care urmează [să fie arestat]. Turcii vor fi la coadă, și kurzii. Nu ar trebui să-ți fie frică. Nu ar trebui să tăcem. Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”, continuă acesta.

El continuă apoi spunând că președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aliatul său, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), Devlet Bahçeli, și ministrul de Interne Süleyman Soylu, sunt șefii hoților.

„Ne pot duce la secția de poliție, ne pot aresta, dar nu vom fi închiși”, exclamă bărbatul.

În urma preluării de către stat a mass-media, platformele de social media, precum și site-urile de știri online rămân printre ultimele bastioane ale jurnalismului critic din Turcia. Jurnalismul pe YouTube a fost deosebit de popular, mulți jurnalişti tineri realizând interviuri stradale în toată țara, cerând oamenilor părerea lor despre subiecte populare.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...