sâmbătă, mai 4, 2024

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților


18 organizații pentru drepturile omului au cerut autorităților turcești să achite 46 de inculpați pentru participarea la un protest interzis din 2018 organizat de Saturday Mothers, un grup de activiști și rude care caută unde se află cei dragi care a dispărut în timp ce se afla în custodia poliției în Turcia în anii 1990, conform Stockholm Center for Fredome.

Organizațiile au emis o declarație prin care cer autorităților să respecte libertatea de exprimare și dreptul la demonstrație pașnică.

 „Mamele de sâmbătă au demonstrat pașnic din 199. În timpul celei de-a 700-a demonstrații din 25 august 2018, poliția a folosit forță disproporționată și inutilă împotriva lor. Mamele de Sâmbătă își exercitau doar dreptul de a demonstra, dar au fost bătute și reținute cu forța. Aceste acuzații sunt cel mai recent exemplu de creștere a presiunii asupra societății civile. Printre cei care sunt urmăriți penal se numără jurnaliști și activiști”, se arată în comunicat.

Printre semnatarii declarației se numără Amnesty International, Platforma de Jurnalism Independent P24, Apărătorii Drepturilor Civile și Institutul de Cercetare pentru Turcia.

Ce s-a întâmplat?

Un rechizitoriu întocmit de Procuratura Generală din Istanbul cere până la trei ani de închisoare pentru cele 46 de persoane, inclusiv apărători ai drepturilor omului, activiști politici, jurnaliști și rude ale victimelor disparițiilor forțate, pentru încălcarea Legii nr. 2911 privind reuniunile și demonstrațiile de către „Refuzul de a se dispersa în ciuda avertismentelor și a utilizării forței”.

Potrivit lui Maside Ocak, membru al Mamelor de Sâmbătă, cei care au fost responsabili pentru dispariția și moartea unor oameni nevinovați ar trebui să fie judecați și nu ei. 

„Vom continua cererea de dreptate până când fiecare dintre noi află ce s-a întâmplat cu cei dragi”, afirmă Ocak.

Mamele de Sâmbătă, care s-au adunat pentru prima dată pe 27 mai 1995 în Piața Galatasaray de pe strada Istiklal, din Istanbul și au continuat să se întâlnească acolo în fiecare sâmbătă pentru un protest, au organizat cel mai lung protest la care Turcia a fost martoră vreodată.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.