miercuri, mai 8, 2024

CEDO acuză Turcia că nu a oferit accesul la ziar unui deținut

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare al unui deținut căruia i s-a interzis accesul la un ziar de stânga în închisoare, conform Turkish Minutes.

Curtea a luat decizia, marți, în cazul lui Mehmet Çiftçi, care a fost deținut într-o închisoare de înaltă securitate din provincia Edirne, din 2002 și a depus o petiție la instanță, plângându-se că cotidianul de stânga, Atılım nu i-a fost dat în închisoare.

Çiftçi a epuizat toate căile de atac interne înainte de a depune o cerere la tribunalul din Strasbourg. Curtea Constituțională a Turciei i-a respins cererea pe motiv că privarea sa de ziar nu a fost o încălcare a drepturilor.

Cu toate acestea, CEDO a decis că dreptul la libertatea de exprimare al lui Çiftçi, citat în articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a fost încălcat și că Turcia îi plătește 1.000 de euro lui Çiftçi în daune morale.

Articolul 10 al convenției prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept include libertatea de a avea opinii și de a primi și distribui informații și idei fără intervenția autorității publice și indiferent de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să ceară acordarea de licențe întreprinderilor de radiodifuziune, televiziune sau cinema.”

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...