duminică, mai 19, 2024

Turcia convoacă 10 ambasadori pentru declarația lor despre filantropul Kavala

10 ambasadori, inclusiv din Statele Unite, Germania și Franța, au fost convocați după declarațiile prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala în al patrulea an de detenție, conform Reuteurs.

Declarația, împărtășită luni de unele ambasade, a cerut o soluționare justă și rapidă a cazului Kavala, subliniind faptul că „aruncă o umbră asupra respectului pentru democrație”.

„Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea diferitelor cazuri și crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului democrației, statului de drept și transparenței în sistemul judiciar turc.Luând act de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului în această privință, solicităm Turciei să-i asigure eliberarea urgentă”, se arată în comunicat.

Celelalte țări menționate în declarație au fost Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Noua Zeelandă.

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat democratic de drept.

 „Ambasadorii care fac o recomandare și o sugestie către sistemul judiciar într-un caz în curs sunt inacceptabile. Recomandarea și sugestia dvs. aruncă o umbră asupra înțelegerii dvs. despre drept și democrație”, a scris Suleyman Soylu.

Kavala, om de afaceri și filantrop, se află în închisoare în Turcia de patru ani fără să fie condamnat, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat eliberarea sa.

El a fost achitat anul trecut de acuzațiile legate de protestele la nivel național din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta și combinată cu acuzațiile într-un alt caz legat de puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Grupurile pentru drepturile omului au descris procesele împotriva lui Kavala ca simbol al unei represiuni împotriva disidenței sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan.

Următoarea audiere în cazul ui Kavala, care a negat toate acuzațiile, va avea loc pe 26 noiembrie.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.