sâmbătă, septembrie 7, 2024

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Human Rights Watch (HRW), alături de alte instituții din au solicitat Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei să declanșeze proceduri de încălcare a drepturilor omului împotriva Turciei pentru că nu a executat hotărârea CEDO în cazul lui Osman Kavala, conform Duvar English.

Human Rights Watch (HRW), Comisia Internațională a Juriștilor și Proiectul de sprijin pentru litigii din Turcia au făcut apelul într-un comunicat către Comitet care detaliază situația legală împotriva lui Kavala.

„În fața definiției persistente și flagrante a Turciei a obligației sale de a pune în aplicare hotărârea [Osman] Kavala, Comitetul Miniștrilor ar trebui să declanșeze proceduri de contravenție împotriva Turciei”, a declarat Aisling Reidy, consilier juridic principal la HRW.

HRW a cerut, de asemenea, Comitetului Miniștrilor să facă presiuni pentru eliberarea imediată a politicianului kurd Selahattin Demirtaș, „cu angajamentul de a lua măsuri în cazul în care nu se va întâmpla”

„Comitetul Miniștrilor ar trebui să ia act de tacticile repetate ale autorităților turce în cazurile Kavala și Demirtaș, menite să asigure prelungirea detenției lor ilegale și să ocolească autoritatea Curții Europene”, a declarat Ayșe Bingöl Demir, oficial din parte Proiectul de sprijin pentru litigii din Turcia.

Apelul a venit pe 13 septembrie, cu o zi înainte de ședința trimestrială a comitelui pentru a supraveghea executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Deciziile luate de Comitetul Miniștrilor în timpul ședinței vor fi publicate pe site-ul web al Consiliului Europei pe 17 septembrie.

Comitetul supraveghează executarea hotărârilor CEDO pe baza informațiilor furnizate de autoritățile naționale în cauză, solicitanți, ONG-uri, instituțiile naționale pentru drepturile omului (INDH) și alte părți interesate.

Deși CEDO a ordonat Turciei să-i elibereze atât pe Kavala, cât și pe Demirtaș din închisoare, autoritățile turcești au ignorat instanța de la Strasbourg.

În decembrie 2019, CEDO a decis că arestarea lui Kavala a avut loc în absența unor dovezi suficiente că ar fi comis o infracțiune, încălcând dreptul său la libertate și securitate în temeiul Convenției europene a drepturilor omului.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.