duminică, mai 12, 2024

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

O cerere pentru a putea călătorii în străinătate pentru tratamente depusă de un ziarist cu problema cardiace grave, închis după gratii, a fost respinsă de Înalta Curte Penală din Istanbul, conform Stockholm Center for Freedome.

Mümtaz Türköne suferă de boli de inimă și i s-a introdus un stent pentru a deschide o arteră înfundată în 2019 în timp ce se afla în închisoarea Silivri din Istanbul pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. 

Academicul în vârstă de 63 de ani a refuzat să fie supus unei intervenții chirurgicale cardiace la spital, din cauză că se temea că nu va primi îngrijiri adecvate în închisoare în timpul recuperării.

Türköne a fost arestat la o lună după puciul eșuat din 15 iulie 2016 pentru „ajutorarea unei organizații teroriste”, „încercarea de a răsturna guvernul și ordinea constituțională” și „apartenența la un grup terorist armat”. Bărbatul a primit o pedeapsă de 10 ani și șase luni în 2018, dar a fost eliberat în septembrie 2020 după ce o instanță de apel a anulat sentința.

Procesul de judecată al lui Türköne a început în aprilie 2021, alături de alți ziariștii de la Zaman, Șahin Alpay și Ali Bulaç și editorul Mehmet Özdemir.

Cotidianul Zaman, care a fost unul dintre cele mai circulate ziare din Turcia și cunoscut pentru poziția sa de opoziție, a fost preluat de administratori în martie 2016 după ce o hotărâre judecătorească l-a pus sub controlul statului. Poliția a atacat birourile ziarului din Istanbul, iar jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la serverele interne. 

Mulți jurnaliști care lucrau pentru cotidian au fost ulterior reținuți și închiși pentru acuzații de terorism, în timp ce alții au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.

Turcia este unul dintre cei mai mari prizonieri din lume de jurnaliști profesioniști și ocupă locul 153 din 180 de țări în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Reporters Without Borders (RSF).

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.