duminică, septembrie 8, 2024

Imagini apocaliptice. Ploile au rupt un baraj. 3 județe afectate


Un baraj din provincia Kastamonu, de lângă malul Mării Negre s-a rupt din cauza ploile abundente, afectând trei județe, conform presei turcești.

Orașul Bozkurt înainte și după ruperea barajului.

Ploile abundente în regiunile nordice ale țării în ultimele zile a dus la ruperea barajul de pe pârâul Ezine, din districtul Bozkurt, din Kastamonu, pe 12 august, urmând ca apa în cantitate de până la 330 de litri pe metru pătrat să distrugă trei clădiri și să ia viața a 27 de persoane și să ducă la dispariția a mai multor locuitori.

„Fiica surorii mele și cei trei copii nu îi găsim. De ieri, de 24 de ore nu avem nicio veste. Nu putem dormi. Am rugat echipele să ne ducă să le arătam casa, dar ei au zis că au fost trimise echipe acolo. Încă nu avem nicio știre. Așteptăm încă”, a spus o localnică îndurerată a cărei familie a dispărut în urma dezastrului.

Primarul din Azdavay, Osman Nuri Civelek a făcut declarații după ruperea barajului.

„Nu am văzut așa ceva în istoria orașului. Tot pârâul s-a revărsat. Jumătate din district a fost scufundat. Privim cu uimire”, a afirmat edilul.

Imaginile postate pe rețelele sociale au surprins mașinile și grămezile de dărâmături târâte de apele inundațiilor pe străzile orașului.

Multe case și afaceri au fost inundate, apa ajungând până la etajul doi. Cei prinși la etajele inferioare au fost salvați la început, dar în unele zone, au existat oameni care au urcat pe acoperișurile clădirilor din cauza apelor în creștere. 

Terenurile agricole au fost, de asemenea, avariate în cartierul unde stâlpii de electricitate au fost doborâți.

În timp ce centrul orașului a fost inundat, podurile și drumurile s-au prăbușit, iar vehiculele au fost târâte de ape. Drumul Azdavay- Kastamonu a fost închis traficului ca măsură de precauție.

„Nu sunt drumuri. Nu există ieșire. Eu am venit din Istanbul, de 10 zile sunt aici. Trebuie să mă întors, dar nu există un mod prin a face asta”, a povestit un bărbat din oraşul Ayancik, Sinop, în vecinătate cu Kastamonu.

Hastagul #Bozkurtyokoldu (Bozkurt a dispărut) a ajuns viral pe Twitter, iar oamenii cer ajutor pe rețelele de socializare, plângându-se mai ales că presa națională portretizează superficial situația.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.