duminică, mai 19, 2024

Turcia: Deputatul pro-kurd închis pentru o postare pe Twitter a fost eliberat


Politicianul din opoziție și apărătorul al drepturilor omului care a fost încarcerat pentru o postare pe rețelele sociale, a fost eliberat din închisoare la cinci zile după o hotărâre a Curții Constituționale a Turciei, conform Stockholm Center for Freedome.

Fiul lui Ömer Faruk Gergerlioğlu, Salih, a distribuit un videoclip pe Twitter care arăta un autobuz al închisorii care îl transporta pe oficial cu comentariul, „Momentul eliberării”.

De asemenea, imediat după ce a ieșit din penitenciar Gergerlioğlu a mers direct la sediul partidului pro-kurd, HDP, unde a ținut o conferință de presă.

„Justiția distrusă de guvernul AKP va reveni sigur într-o zi. Eliberarea mea este învingerea publicului. Ieșirea mea din penitenciar este un semn că atacurile către partidul nostru vor fi un eșec”, a declarat avocatul.

Curtea superioară a decis că dreptul lui Gergerlioğlu de a candida la alegeri și de a se angaja în activități politice, precum și dreptul său la libertate și securitate au fost încălcate prin închiderea sa.

Proeminentul apărător al drepturilor omului și deputatul pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a a grupării PKK. Avocatul a fost închis din cauza postărilor de pe Twitter, fiind acuzat de „creșterea simpatiilor publice” față de gruparea PKK.

Pe 2 aprilie 2021 acesta a fost pus după gratii cu  o sentință de doi ani, după ce i-a fost  martie citită în plen decizia de ridicare a imunității pe 18 martie.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.