miercuri, mai 1, 2024

Erdogan a lansat controversatul proiect Kanal Istanbul în valoare de 15 miliarde de dolari

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a lansat, pe 26 iunie, proiectul Kanal Istanbul,  de în valoare 15 miliarde de dolari, care ar avea ca scop ameliorarea traficului din strâmtoare Bosfor, conform Duvar English.

Kanal Istanbul, visul de un deceniu al președintelui turc, a fost lansat în ciuda criticilor și avertismentelor ecologilor îngrijorați de efectul asupra mediului.

„Considerăm Kanal Istanbul ca un proiect pentru salvarea viitorului Istanbulului.Deschidem o nouă pagină în istoria dezvoltării Turciei”, a afirmat Erdogan la ceremonia de deschidere, adăugând că canalul va dura șase ani pentru a fi finalizat.

Muncitorii din construcții au turnat ciment în fundațiile podului de 1,6 km, în timp ce o mulțime a fluturat steaguri turcești.

Guvernul susțin că este din ce în ce mai periculos pentru navele petroliere să se îndrepte între Marea Neagră și Marea Marmara în josul Bosforului aglomerat, care împarte jumătățile europene și asiatice ale Istanbulului, un oraș de 15 milioane de oameni.

Deja trec 43.000 de nave în fiecare an, cu mult mai mult decât cele 25.000 pe care guvernul le consideră sigure, provocând timpi de așteptare din ce în ce mai lungi. Până în 2050, se estimează că numărul va crește la 78.000.

Cu toate acestea, un sondaj sugerează că majoritatea cetățenilor se opun proiectului, la fel ca primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu și principalul partid de opoziție Partidul Republican Popular (CHP), de care aparține. Criticii spun că ar distruge un ecosistem marin și ar pune în pericol o parte din aprovizionarea cu apă dulce a orașului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.