duminică, mai 19, 2024

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția de la Istanbul, tratatul care oferă protecție victimelor violenței domestice, relatează Stockholm Center for Freedome.

Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi și Mohammad Pourakbari Kermani au fost reținuți la mai mult de o săptămână după ce au participat la demonstrația care a avut loc pe 20 martie, în provincia de vest a Denizli.

În timpul demonstrației, Fattahi a susținut că s-au luptat împotriva regimului din Iran, care a nu a oferit femeilor  drepturile lor și acum luptă pentru a proteja drepturile femeilor în Turcia. 

„Mișcarea femeilor este internațională și nu are limite geografice”, a afirmat aceasta.

Conform articolului 34 din Constituția Turciei, oricine are dreptul să participe la demonstrații și proteste pașnice.  Cu toate acestea, Biroul de Străini al Departamentului de Poliție din Denizli,califică  participarea solicitanților de azil la protest  drept  ilegală pentru că ar fi “pus în pericol siguranța socială”.

Detenția solicitanților de azil iranieni a provocat îngrijorare, de fapt  aceștia erau deja îngrijorați de faptul că strânsele legături diplomatice dintre Turcia și Iran ar putea determina Turcia să-i  extrădeze. 

Deși Turcia are obligația să nu deporteze solicitanți de azil către o țară în care aceștia se confruntă cu pedeapsa cu moartea sau cu tortura, mai mulți activiști și jurnaliști iranieni au fost extrădați anterior în Iran.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.