duminică, mai 19, 2024

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile


România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin  achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat noua formă a art. 25 alineatul (4), litera f1) din Codul fiscal nu mai face referire la anexa II din Lista UE cu jurisdicții necooperante fiscal, potrivit OUG nr. 13/2021, apărută vineri în Monitorul Oficial (modificarea se aplică de la data publicării): „f1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa I din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru tranzacţiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2021, numai în situația în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții care nu au scop economic”.

Mai pe scurt, în recenta OUG cu privire la situația creată în urma Legii 296 este că acele cheltuieli care, sub imperiul Legii nr. 296/2020 au fost considerate nedeductibile, sunt reîncadrate ca deductibile.

Anexa II a listei, care conținea și Turcia, crea probleme în raport cu noua prevedere din Codul fiscal referitoare la cheltuielile nedeductibile, afectând antreprenorilor care fac comerț cu Turcia sau au capital turcesc.

„Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reprezintă cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal începând cu trimestrul I al anului 2021, respectiv pentru determinarea rezultatului fiscal al anului 2021 în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și în cazul contribuabililor care intră sub incidența art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015”, scrie, mai exact, în art. III al ordonanței 13.

Ce s-a întâmplat?

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal.

Conform jurnalul Oficial al Comunității Europene, pe lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale sunt 24 de țări printre care și Turcia, care este unul dintre cei mai importanți comercianți a României.

Prin punctul 10 din Legea nr. 296/2020 care s-a introdus în Codul fiscal, un antreprenor, dacă cumpără o măslină cu 2 lei din Turcia și o vinde cu 5 lei, acesta va plăti taxe pentru suma încasată de 5 lei, comparativ cu taxă de 16% din 2 lei inițiali, ne explică Ștefan Tancu.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.