luni, aprilie 11, 2022

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, pe 1 martie, că Turcia va relaxa  măsurile contra COVID-19 și “începe normalizarea controlată”, conform Hurriyet Daily News.

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta. 

Președintele a mai spus că educația față în față va începe și în provinciile cu risc scăzut și mediu, inclusiv în școlile generale și licee.

De asemenea, ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a distribuit pe contul său de Twitter  o hartă a Turciei, clasificând provinciile în funcție de riscul lor de răspândire a COVID-19. Clasificarea provinciilor ca fiind cu risc scăzut, mediu, ridicat sau foarte mare se bazează pe ratele de infecție și pe procesul de vaccinare, care a început pe 14 ianuarie.

Cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, a fost clasificat ca fiind  cu un risc ridicat, în timp ce capitala Ankara era în categoria cu risc mediu.

Toate restaurantele vor solicita codul HES

Restaurantele și cafenelele vor fi deschise cu o capacitate de 50% de la 7.00 la 19.00 cu excepția provinciilor cu risc foarte ridicat și se va solicita contactul cu situația evoluțiilor coronavirusului la nivel de țară,  urmărind codul HES. 

Cafenelele și restaurantele vor oferi doar servicii de luat masa și livrare între orele 19.00 și ora 21.00 oferind în același timp doar servicii de livrare de la ora 21:00. la 24.00

În provinciile cu risc ridicat și foarte mare risc, restaurantele și cafenelele vor oferi servicii de luat masa și livrare între orele 10.00 și 20.00. și oferă numai servicii de livrare de la ora 20:00 la 24:00.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.