duminică, aprilie 28, 2024

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat, conform Stockholm Center for Freedom.

Bilal Konakçı a fost un ofițer de poliție a cărui viață a fost complet distrusă în 2009 după ce o bombă lăsată în fața unei școli a detonat în timp ce încerca să o dezamorseze. Pe lângă faptul că și-a pierdut vederea și mâna dreaptă, a pierdut și câteva degete de la mâna stângă. 

Cu toate acestea, după puciul eșuat, bărbatul a fost arestat sub acuzații de apartenența la Mișcarea Gulen, pentru că avea cont bancar la Banca Asya și a folosit aplicația ByLock, care era disponibilă pe App Store și Google Play.

I se refuză până și haine suplimentare

Soția sa, Özlem Konakçı a spus că soțul ei are abilități motorii limitate și că nici măcar nu poate mânca singur.

 „Soțul meu nu se poate mișca și are un flux sanguin lent. Se simte rece tot timpul și chiar și așa nu i s-au permis haine suplimentare în închisoare. Ultima dată când am vorbit cu el, mi-a spus că e răcit tot timpul. ”, povestește femeia. 

Potrivit soției sale, Konakçı avea dificultăți în utilizarea scărilor închisorii și abia putea folosi baia din cauza problemelor sale motorii. Konakçı se află în prezent într-o celulă de carantină cu o singură altă persoană care a încercat să-l ajute.

Pe 15 iulie 2016 a avut loc tentativă de lovitură de stat eșuată din Turcia. Guvernul turc condus de președintele turc, Reccep Tayip Erdogan îl acuză pe clericul turc, autoexilat în SUA, Fethullah Gulen pentru orchestrarea puciului.  

Cu toate că Gulen a negat orice acuzație, guvernul turc a impus o campanie de represiuni asupra adepților Mișcării Gulen.

Astfel, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii. Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.