Un bărbat răpit s-a întors acasă, pe 26 ianuarie, după cinci zile de la dispariție, conform Duvar English.
Gökhan Güneș a fost răpit de un grup de oameni în fața clădirii unde muncea și a fost băgat cu forța într-o mașină, pe 20 ianuarie. Urmând ca după cinci zile să fie lăsat în cartierul Bașakșehir legat la ochi, în jurul orei 6 dimineața, pe 26 ianuarie.
„Gökhan, care a fost răpit de stat în urmă cu cinci zile, este acum acasă. Familia, prietenii și tovarășii lui Gökhan l-au luat din mâinile statului”, a scris un apropiat de-al lui Güneș.
Pe 23 ianuarie, familia lui Güneș au protestat în fața Ministerului de Interne, a Biroului Guvernatorului Istanbul și a sediului poliției din Istanbul.
„Unde este copilul meu? Vreau doar să-mi înapoieze copilul la mine, nu vreau altceva”, a strigat Nazife Güneș, mama lui Gökhan Güneș.
Declarațiile bărbatului: “M-au torturat”
Cu vânătăi pe față și pe mâini, Gökhan a susținut ,marți, la filiala din Istanbul a Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), că ofițerii de informații turci l-au răpit și au încercat să-l oblige să fie informator.
„M-au întrebat dacă știu cine sunt. Când le-am spus că probabil sunt de ofițeri de la informații, au rămas tăcuți. M-au torturat cu șocuri electrice, bătăi și turnarea de apă rece ca gheața peste mine. Mi-au făcut asta fie în timp ce eram dezbrăcat, fie purtând doar lenjeria intimă. De asemenea, m-au amenințat cu violul ”, afirmă bărbatul.
Comentând motivul răpirii sale și al torturii, Gökhan crede că au avut loc din cauza identității sale politice ca socialist.
„Multe incidente similare care au implicat socialiști au avut loc în trecut. Acestea au apărut ca parte a unei politici în anii 1990. Aceștia continuă să pună în aplicare aceeași politică astăzi și o vor face în zilele următoare. Dar aceasta este mai degrabă o luptă socială decât una individuală … și ei știu că nu ne pot face să tăcem ”, declară acesta.
Disparițiilor forțate au început să fie mai frecvente de la încercarea de lovitură de stat din 15 iulie 2016, la fel ca activitățile de represiune lansate de guvern asupra disidenților.