joi, mai 2, 2024

Turcia a eliberat prima universitară închisă în urma semnării unei declarații de pace

Profesoara Zubeyde Fusun Ustel (din universitățile numite în Turcia ”Academii pentru Pace”) a fost eliberată din închisoare după ce a fost condamnată la 15 luni în arest pentru că a semnat o declarații comună de pace din Turcia, în 2016.

„Ceea ce mi s-a întâmplat încalcă drepturile omului. Pentru toți, procesul a fost epuizant din cauza problemelor regimului de executare din Turcia. Chiar acum, pot spune că executarea [sentinței] a fost suspendată. Suntem foarte fericiți „, a spus Sennur Baybuga, avocatul lui Ustel. Avocatul declară că hotărârea a fost luată înainte ca Ustel să fie transferată într-o altă închisoare, dar judecarea a fost împiedicată mai întâi de o obiecție din partea procurorului și mai târziu de verdictele instanței.

Eliberarea profesoarei s-a petrecut înainte de reuniunea Curții Constituționale din Turcia (AYM) pentru a examina 10 recursuri academice, inclusiv cea a lui Ustel, programată pentru 26 iulie.

Curtea de Apel din Turcia a admis sentința pentru profesoară cu majoritate de voturi, în martie. Mai târziu, a fost plasată într-o închisoare din Eskisehir, devenind prima profesoară universitară care a fost închisă în urma declarației.

Petiția semnată a susținut cerințele prizonierilor kurzi pentru pace, exprimate printr-o grevă a foamei, denunțând operațiunile militare împotriva kurzilor și cerând încheierea pașnică a conflictului Turciei cu rebelii kurzi din sud-estul Turciei.

Un total de 1.128 de angajați din 90 de universități din Turcia, numite în Turcia cu termenul de ”Academii pentru Pace,” au devenit primul grup care a semnat petiția în 2012.


CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.