17.9 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Guvernul turc a luat în considerare chiar asasinarea susținătorilor mișcării Gulen din străinătate

Un editor pro-guvernamental din Turcia a susținut joi că guvernul turc a luat în considerare și posibilitatea  asasinării guleniștilor care trăiesc în exil. Editorul a sugerat că autoritățile au fost reticente în a face acest lucru din cauza crizei diplomatice care s-ar fi putut declanșa,în relația Turciei  cu guvernele din Occident, scrie ipa.news

Tunca Bengin, un editor al cotidianului pro-guvernamental, Milliyet, a declarat că Serviciul de Informații din Turcia (MIT) a considerat ca posibilă executarea susținătorilor mișcării Gulen din străinătate, citând un înalt oficial MIT.

100 de cetățeni turci răpiți din străinătate

Bengin vorbește, de asemenea, despre cele 100 de cazuri în care MIT a răpit cetățenii turci din alte țări și i-a adus în Turcia.

Correctiv, un site de știri non-profit din Germania, a lansat un raport de cercetare numit #blacksitesturkey. Potrivit raportului, MIT dirijează răpiri în multe țări străine, iar unii dintre deținuți sunt interogați folosindu-se tortura.

„Îi vom pedepsi în așa fel încât ne vor implora să-i sacrificăm pentru a  le opri suferința. Îi vom aduce în stadiul în care  să ceară moartea „, a declarat Nihat Zeybekci, fost ministru al partidului de la conducere, în urma loviturii de stat eșuate.

Cel puțin 6 cețățeni sunt dispăruți, toți presupuși guleniști.

Potrivit articolului lui Bengin, oficialii MIT au afirmat că asasinările sunt posibile și ar putea fi făcute cu ușurință, dar nu sunt plauzibile doar din cauza reacțiilor diplomatice pe care le-ar dezlănțui.

„Este posibilă [asasinarea Guleniștilor], dar ar crea o criză diplomatică. Exact cum s-a întâmplat între Rusia și Marea Britanie. Următoarele situații ar putea fi posibile: puteți găsi oameni care să fie pe placul dumneavoastă, dar care acționează  sub acoperire. Unii civili pot face asta, ceea ce înseamnă că pot fi oameni intermediari, care mai tîrziu vă pot crea  probleme”, a scris Bengin.

Agenți de stat sub acoperire, au răpit cetățenii turci care au legături cu mișcarea Gulen din țări precum Angola, Azerbaijan, Bahrain, Bulgaria, Gabon, Georgia, Indonezia, Kazahstan, Malaezia, Moldova, Mongolia, Maroc, Myanmar, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Turkmenistan și Ucraina, potrivit Nate Schenkkan, report la Freedom House.

Mișcarea Gulen condusă de clericul musulman din SUA Fethullah Gulen, este considerată o organizație teroristă de către guvernul turc. Ankara îl acuză pe Gulen pentru organizarea loviturii de stat eșuate din 2016.  Guvernul Turciei a început o campanie de represiune asupra suținătorilor lui Gulen, după lovitura de stat eșuată din 2016, represiune care s-a concretizat printre altele și cu concedierea a 150 000 persoane din posturile pe care acestea  le ocupau în sistemul de stat .


CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.