miercuri, ianuarie 6, 2021

Guvernul turc a luat în considerare chiar asasinarea susținătorilor mișcării Gulen din străinătate

Un editor pro-guvernamental din Turcia a susținut joi că guvernul turc a luat în considerare și posibilitatea  asasinării guleniștilor care trăiesc în exil. Editorul a sugerat că autoritățile au fost reticente în a face acest lucru din cauza crizei diplomatice care s-ar fi putut declanșa,în relația Turciei  cu guvernele din Occident, scrie ipa.news

Tunca Bengin, un editor al cotidianului pro-guvernamental, Milliyet, a declarat că Serviciul de Informații din Turcia (MIT) a considerat ca posibilă executarea susținătorilor mișcării Gulen din străinătate, citând un înalt oficial MIT.

100 de cetățeni turci răpiți din străinătate

Bengin vorbește, de asemenea, despre cele 100 de cazuri în care MIT a răpit cetățenii turci din alte țări și i-a adus în Turcia.

Correctiv, un site de știri non-profit din Germania, a lansat un raport de cercetare numit #blacksitesturkey. Potrivit raportului, MIT dirijează răpiri în multe țări străine, iar unii dintre deținuți sunt interogați folosindu-se tortura.

„Îi vom pedepsi în așa fel încât ne vor implora să-i sacrificăm pentru a  le opri suferința. Îi vom aduce în stadiul în care  să ceară moartea „, a declarat Nihat Zeybekci, fost ministru al partidului de la conducere, în urma loviturii de stat eșuate.

Cel puțin 6 cețățeni sunt dispăruți, toți presupuși guleniști.

Potrivit articolului lui Bengin, oficialii MIT au afirmat că asasinările sunt posibile și ar putea fi făcute cu ușurință, dar nu sunt plauzibile doar din cauza reacțiilor diplomatice pe care le-ar dezlănțui.

„Este posibilă [asasinarea Guleniștilor], dar ar crea o criză diplomatică. Exact cum s-a întâmplat între Rusia și Marea Britanie. Următoarele situații ar putea fi posibile: puteți găsi oameni care să fie pe placul dumneavoastă, dar care acționează  sub acoperire. Unii civili pot face asta, ceea ce înseamnă că pot fi oameni intermediari, care mai tîrziu vă pot crea  probleme”, a scris Bengin.

Agenți de stat sub acoperire, au răpit cetățenii turci care au legături cu mișcarea Gulen din țări precum Angola, Azerbaijan, Bahrain, Bulgaria, Gabon, Georgia, Indonezia, Kazahstan, Malaezia, Moldova, Mongolia, Maroc, Myanmar, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Turkmenistan și Ucraina, potrivit Nate Schenkkan, report la Freedom House.

Mișcarea Gulen condusă de clericul musulman din SUA Fethullah Gulen, este considerată o organizație teroristă de către guvernul turc. Ankara îl acuză pe Gulen pentru organizarea loviturii de stat eșuate din 2016.  Guvernul Turciei a început o campanie de represiune asupra suținătorilor lui Gulen, după lovitura de stat eșuată din 2016, represiune care s-a concretizat printre altele și cu concedierea a 150 000 persoane din posturile pe care acestea  le ocupau în sistemul de stat .


COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.