joi, martie 28, 2024

Guvernul turc a luat în considerare chiar asasinarea susținătorilor mișcării Gulen din străinătate

Un editor pro-guvernamental din Turcia a susținut joi că guvernul turc a luat în considerare și posibilitatea  asasinării guleniștilor care trăiesc în exil. Editorul a sugerat că autoritățile au fost reticente în a face acest lucru din cauza crizei diplomatice care s-ar fi putut declanșa,în relația Turciei  cu guvernele din Occident, scrie ipa.news

Tunca Bengin, un editor al cotidianului pro-guvernamental, Milliyet, a declarat că Serviciul de Informații din Turcia (MIT) a considerat ca posibilă executarea susținătorilor mișcării Gulen din străinătate, citând un înalt oficial MIT.

100 de cetățeni turci răpiți din străinătate

Bengin vorbește, de asemenea, despre cele 100 de cazuri în care MIT a răpit cetățenii turci din alte țări și i-a adus în Turcia.

Correctiv, un site de știri non-profit din Germania, a lansat un raport de cercetare numit #blacksitesturkey. Potrivit raportului, MIT dirijează răpiri în multe țări străine, iar unii dintre deținuți sunt interogați folosindu-se tortura.

„Îi vom pedepsi în așa fel încât ne vor implora să-i sacrificăm pentru a  le opri suferința. Îi vom aduce în stadiul în care  să ceară moartea „, a declarat Nihat Zeybekci, fost ministru al partidului de la conducere, în urma loviturii de stat eșuate.

Cel puțin 6 cețățeni sunt dispăruți, toți presupuși guleniști.

Potrivit articolului lui Bengin, oficialii MIT au afirmat că asasinările sunt posibile și ar putea fi făcute cu ușurință, dar nu sunt plauzibile doar din cauza reacțiilor diplomatice pe care le-ar dezlănțui.

„Este posibilă [asasinarea Guleniștilor], dar ar crea o criză diplomatică. Exact cum s-a întâmplat între Rusia și Marea Britanie. Următoarele situații ar putea fi posibile: puteți găsi oameni care să fie pe placul dumneavoastă, dar care acționează  sub acoperire. Unii civili pot face asta, ceea ce înseamnă că pot fi oameni intermediari, care mai tîrziu vă pot crea  probleme”, a scris Bengin.

Agenți de stat sub acoperire, au răpit cetățenii turci care au legături cu mișcarea Gulen din țări precum Angola, Azerbaijan, Bahrain, Bulgaria, Gabon, Georgia, Indonezia, Kazahstan, Malaezia, Moldova, Mongolia, Maroc, Myanmar, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Turkmenistan și Ucraina, potrivit Nate Schenkkan, report la Freedom House.

Mișcarea Gulen condusă de clericul musulman din SUA Fethullah Gulen, este considerată o organizație teroristă de către guvernul turc. Ankara îl acuză pe Gulen pentru organizarea loviturii de stat eșuate din 2016.  Guvernul Turciei a început o campanie de represiune asupra suținătorilor lui Gulen, după lovitura de stat eșuată din 2016, represiune care s-a concretizat printre altele și cu concedierea a 150 000 persoane din posturile pe care acestea  le ocupau în sistemul de stat .


Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.