Turcia a eliberat acum 10 zile, un om de ştiinţă american de la NASA, a cărui detenţie contribuia la degradarea relaţiilor între Ankara şi Washington.
Serkan Gölge a fost încarcerat în urmă cu aproape trei ani, în iulie 2016, în timpul unei vizite pe care o efectua în ţara sa de origine. Aceasta s-a petrecu chiar în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îi reprima pe presupuşii susţinători ai predicatorului Fethullah Gulen, oaia neagră a Ankarei. care-l acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat ce a avut loc în aceeaşi lună. Omul de știință a fost condamnat, în februarie 2018 la şapte ani şi 6 luni de închisoare pe motivul unei apartenențe la mişcarea gulenista, în pofida protestelor Statelor Unite.
Editorialistul exilat in SUA, Ergun Babahan, a dezvaluit eliberarea omului de ştiinta Serkan Golge. Potrivit lui Babahan, Golge a fost dus de nişte gardieni de la penitenciarul Hatay, într-o zona montana şi lăsat liber. İată articolul întreg al lui Ergun Babahan, publicat la Ahval News:
„Să vedem cum a ajuns Serkan Golge să fie eliberat. Potrivit informațiilor pe care le-am primit din surse fiabile din Istanbul, acțiunea a avut loc astfel:
… În timp ce Golge nu avea habar de ce se întâmpla și își număra zilele în închisoare s-a petrecut o schimbare radicală de situație. Președintele partidului guvernator AKP și al țării, Erdogan a avut o convorbire telefonică cu președintele SUA Donald Trump. Consilierului lui Erdogan îi vine în minte să facă un gest care îl va mișca pe Trump înainte de convorbire.
Se punea problema necesității ameliorării relațiilor turco-americane. Plana în aer problema S-400. Speranța era ca Trump să trateze cu înțelegere partea turcă. Cine știe, poate și președintele rus Putin așteaptă de asemenea înțelegere de la Trump și e posibil să-i transmită un mesaj…
Oricum, gândindu-se ce să facă le-a venit în minte problema cu Serkan Golge. Atunci le-a venit ideea: „să-l eliberăm pe Golge!”. Erdogan este de acord și dă instrucțiuni. Nu există nici judecată și nici petiție.
Se telefonează la penitenciar, gardienii se duc la celula lui Golge și îi spun „Strânge-ti lucrurile, în 15 minute ești liber.” Golge se pregătește rapid și este dus cu mașina și lăsat liber pe vârful unui munte la câțiva kilometri de Hatay. La fel ca ostaticii pe care i-a răpit mafia și îi lasă liberi după răscumpărare…
Golge nu are telefon mobil la el. Începe să meargă și ajunge într-un sat de munte. Se adresează unor localnici, le spune problema sa, găsește un telefon și reușește să-și contacteze familia. Părinții vin în grabă, își iau fiul și-l duc acasă.
Este un exemplu izbitor în ce hal arbitrar a ajuns decăzutul sistemul judiciar din Turcia. Un exemplu de decădere pe care îl putem observa în țările din Asia Centrală și în stătulețele arabe. Un exemplu dureros și-anume statul Republicii Turcia a devenit proprietatea privată a unei persoane.
„Sper ca cineva de la Ministerul justiției sau din Palatul Alb să nege evenimentul. Totuși după convorbirea telefonică, faptul că Trump îi mulțumește personal lui Erdogan pentru eliberarea lui Golge indică faptul că așa s-au petrecut evenimentele.”
Serkan Golge aşteapta la satul natal, sa se realizeze promisiunea preşedintelui Trump. Președintele SUA a declarat presei americane că Serkan Golge va ajunge în cel mai scurt timp în SUA, alaturi de familia sa.