duminică, mai 19, 2024

PESTE 6 MII DE SEMNĂTURI ÎMPOTRIVA EXTRĂDĂRII JURNALISTULUI TURC

Peste 6 mii de persoane au semnat petiția in 4 zile, inițiata de ONG-ul Declic.ro, prin care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistul turc, potrivit siteului respectiv.

“Ne exprimăm solidaritatea cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya căruia i s-a cerut extrădarea de către guvernul de la Ankara pentru simplu motiv că și-a făcut datoria de jurnalist. Nu vom acceptă încălcarea drepturilor omului și a dreptului la liberă exprimare câștigate cu sânge în decembrie 1989”, declara fondatorul petiției.

dkaya

Kamil Demirkaya, angajat al redacției Zaman România, fostul director Zaman Bulgaria a fost audiat miercuri la procurator, apoi a fost prezent la instanța joi, pentru un dosar de extrădare trimis de la Ankara către autoritățile din România. Demirkaya este acuzat de terorism bazat pe promovarea Mişcarii Güleniste.

Conform petiției de pe declic.ro, “Singură învinuire care i se aduce e faptul că a criticat regimul dictatorial al lui Erdogan. Dacă va fi extrădat, va fi aruncat în închisoare pentru că și-a făcut datoria de jurnalist. Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului autocratic al lui Erdogan.”

cartarescu

Mircea Cărtărescu și-a exprimat solidaritatea față de jurnalistul turc, Kamil Demirkaya. “Nu putem admite extrădarea unui jurnalist când știm că-n țara lui îl așteaptă închisoarea, tortură sau chiar moartea”, a declarat acesta pe pagină să de facebook.

“Total de acord cu Mircea Cărtărescu. Mă declar și eu solidar cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya. Mă alătur europarlamentarului Cristi Preda care cere Ministerului Justiției din România să oprească procedura de extrădare în Turcia a ziaristului. El conduce redacția ziarului Zaman, care apare în limba română în România. Mi-a luat un interviu despre genocidul armean. Pentru Erdogan, un turc care recunoaște genocidul armean este un „terorist”, a scris Andrei Oișteanu pe pagina sa de facebook.

ROMÂNİA ÎNCEPE EXTRĂDĂRİLE LA ORDİNUL LUİ ERDOGAN. PRİMA VİCTİMĂ: UN ZİARİST

Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare (HotNews)

 

 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.