joi, mai 2, 2024

Ziua Naţională a României în Anul Centenarului

Ziua Naţională a României în Anul Centenarului a reprezentat încununarea unui an de pregătiri asidue, de manifestări derulate pretutindeni unde trăiesc români, urmare a unei conştientizări majore a importanţei momentului. 

romania 100

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat  unirea Transilvaniei cu România, crearea unui  stat naţional.

„Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit […]. Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional. […]” scria istoricul, academician Florin Constantiniu despre  semnificaţia istorică a zilei de 1 decembrie 1918.

mesaje-1-Decembrie

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.” Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

1-Decembrie-678x381

România Mare nu a fost un cadou al marilor puteri ci produsul naţiunii române. Acesta ar fi pe scurt rezumatul actului istoric. În fiecare an el este omagiat de către români, cu conştiinţa faptului că această unitate face puterea. În acest an la Bucureşti, pe sub  Arcul de Triumf au trecut  peste 4.000 de soldaţi ai MApN, MAI, SRI și SPP și Jandarmeriei, dintre care 500 au reprezentat  țările  aliate sau partenere cu România în misiuni de menţinere a păcii. Marile festivităţi se derulează la Alba Iulia, locul actului istoric din 1918 unde români din toate zonele ţării au venit cu mic cu mare pentru a marca acest moment esenţial în istoria ţării. În sute de oraşe şi sate ale României, Ziua Naţională prilejuieşte mari sărbători, cu participarea populaţiei, cu cântec, joc şi bucate tradiţionale. Oficialităţile României au participat la evenimente, într-o încercare  de a se trece peste disensiunile care caracterizează etapa actuală.

1 Decembrie este cea mai mare sărbătoare a românilor.

 


 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.