sâmbătă, noiembrie 16, 2024

„O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţeni”

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat marţi, la conferinţa „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţeni”, organizată la Palatul Parlamentului, că Uniunea Europeană trebuie să ofere cetăţenilor săi prosperitate, stabilitate, solidaritate socială, pace, libertate şi securitate.

„Uniunea Europeană trebuie să ofere cetăţenilor săi prosperitate, stabilitate, solidaritate socială, pace, libertate şi securitate. Avem nevoie de o Europă mai integrată, mai puternică şi mai coezivă, clădită pe obiective şi direcţii de acţiune consensuale. În luna mai, Comisia Europeană a făcut public pachetul legislativ privind politica de coeziune 2021-2027.(…) În centrul preocupărilor Comisiei se află promovarea transformării economice prin stimularea investiţiilor la nivelul UE, prin încurajarea inovării, a digitalizării, dar şi prin sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. De asemenea, sunt vizate asigurarea tranziţiei energetice, utilizarea energiei din surse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice, precum şi întărirea reţelelor strategice de transport şi digitale. Nu în ultimul rând, este urmărită accentuarea caracterului social al Europei şi apropierea instituţiilor europene de cetăţeni. Unde se situează România faţă de aceste obiective ambiţioase? Peste numai două luni, începând de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va călăuzi pe parcursul celor şase luni este coeziunea – o valoare comună europeană”, a spus Dăncilă.

„Considerăm binevenită abordarea strategică a politicii de coeziune, care ţine seama de evoluţiile sociale şi demografice din spaţiul Uniunii. Obiectivele propuse de Comisie şi menţinerea arhitecturii creează cadrul strategic general pentru promovarea dezvoltării echilibrate a statelor membre şi a regiunilor, contribuind astfel la reducerea decalajelor din sânul Uniunii Europene. România analizează cu atenţie propunerile de obiective specifice, România va susţine eligibilitatea unor acţiuni care să răspundă nevoilor de dezvoltare în acord cu noile politici europene, în mod special infrastructura. În ceea ce priveşte condiţiile prealabile pentru eligibilitate, considerăm că este nevoie de o definire mai concretă a criteriilor aferente, astfel încât să fie create premisele unei evaluări obiective din partea Comisiei şi să fie garantată egalitatea de tratament pentru toate statele membre. Considerăm că România trebuie să fie tratată în mod egal cu toate statele membre ale Uniunii Europene”, a menţionat premierul.


 

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.