miercuri, aprilie 17, 2024

Omagiu lui Constantin Brâncuși

Reputaţi cercetători din spaţiul european şi naţional vor participa la Colocviul Internaţional „Brâncuşi”, cu titlul „Ansamblul Monumental Brâncuşi, Târgu-Jiu – 80 de ani”, eveniment în cadrul căruia vor mai avea loc expoziţii de artă, lansări de carte şi film şi Gala Premiului Naţional Brâncuşi.

„În cadrul evenimentului, dedicat împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, sunt programate comunicări ştiinţifice cu participarea unor reputaţi cercetători din spaţiul european şi naţional, expoziţii de artă, lansări de carte şi film, precum şi Gala Premiului Naţional Brâncuşi. Evenimentul închinat ansamblului monumental va constitui un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX, devenind un punct de reper pentru arta modernă şi contemporană”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

foto 2 constantin  brancusi-studio-romania-europe-art-america-europa-genius-love-paris-france-berlin-london-new-york-los-angeles-chic
Constantin Brâncuși .Colocviul se va desfăşura în perioada 24-28 octombrie, fiind organizat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu.

Potrivit sursei citate, prin intermediul acestui eveniment cultural aniversar se oferă comunităţii naţionale şi internaţionale o nouă percepţie asupra reprezentativităţii şi unicităţii ansamblului brâncuşian, a valorii sale universale, în contextul recentelor cercetări întreprinse de specialişti şi a numeroaselor studii ştiinţifice apărute în existenţa de 80 de ani a operei, procedând astfel la constituirea unui cadru de colaborare între autorităţile şi instituţiile româneşti de specialitate cu atribuţii pe plan naţional şi internaţional în domeniul culturii şi patrimoniului cultural.

Colocviul se va desfăşura sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești