miercuri, mai 1, 2024

Turcia: Forțele de ordine au reținut 400 de lucrători la noul aeroport din Istanbul, în a doua zi de proteste

Forţele de ordine din Turcia au reţinut sâmbătă aproape 400 de lucrători la noul aeroport din Istanbul, în a doua zi de proteste, informează dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Protestul a continuat pe parcursul nopţii, după ce angajatorii au refuzat să accepte revendicările angajaţilor care cer condiţii mai bune de muncă, a relatat cotidianul Cumhuriyet. Dimineaţa, jandarmeria a descins la barăcile unde sunt cazaţi muncitorii, lângă şantierul aeroportului, şi a operat aproape 400 de arestări.

Vineri, forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva angajaţilor care protestau faţă de condiţiile de muncă nesigure pe noul aeroport. Noul aeroport, care nu a fost încă denumit, este cel de-a treilea din Istanbul, fiind programat să se deschidă pe 29 octombrie. Este un proiect al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi este prezentat de guvernul de la Ankara drept cel mai mare aeroport din lume la finalizarea lucrărilor.

Un muncitor a declarat pentru Medyascope TV, o platformă media alternativă, că pe şantierul noului aeroport au avut loc mai multe accidente de muncă şi chiar decese. El a afirmat că muncitorii au decis vineri să protesteze după ce patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 17 au fost rănite atunci când un microbuz care transporta angajaţi a suferit un accident, cu o zi în urmă.

Compania responsabilă de lucrările de construcţie, IGA, a dat asigurări vineri seara că va lua măsuri „cât de curând posibil” pentru a rezolva problemele muncitorilor.

Principalul aeroport din Istanbul – denumit după fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk – urmează să se închidă după inaugurare noului aeroport.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.