vineri, mai 3, 2024

Ce se va petrece în Idlib? Declarații la bordul avionului care îl duce pe Erdogan în Kârgâzstan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat împotriva unui „masacru” în Idlib dacă regimul sirian şi aliaţii săi vor întreprinde un atac de anvergură în această regiune a insurgenţilor situată în nord-vestul Siriei, informează miercuri AFP.”

Allah să ne aibă în pază, un masacru ar putea avea loc dacă o ploaie de rachete se va abate” (asupra Idlib), a declarat Erdogan în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului care-l ducea într-o vizită oficială în Kârgâzstan. „Trei milioane şi jumătate de persoane trăiesc acolo şi, în caz de dezastru, aceşti oameni vor fugi spre Turcia”, a adăugat preşedintele turc, a cărui ţară găzduieşte deja mai mult de trei milioane de refugiaţi sirieni.

Idlib, această ultimă regiune siriană ce se sustrage controlului forţelor guvernamentale şi se învecinează cu Turcia, este dominată în proporţie de 60% de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, format din membri ai fostei ramuri Al-Qaida) şi numără de asemenea o multitudine de grupări insurgente.

Kremlinul, susţinător fervent al Damascului, a anunţat marţi că armata siriană „se pregăteşte să regleze problema terorismului” în această provincie, în pofida atenţionărilor din partea Turciei, SUA şi Uniunii Europene.

Erdogan şi omologii săi rus şi iranian, Vladimir Putin şi Hassan Rohani, urmează să discute vineri despre situaţia din Siria, în cadrul unui summit în Iran. Cele trei ţări sunt garanţi în procesul de la Astana, menit să găsească o reglementare politică în Siria. Chiar dacă Moscova şi Teheran susţin regimul de la Damasc, în timp ce Ankara îi sprijină pe insurgenţii care încearcă să-l doboare, cele trei ţări cooperează strâns de mai multe luni.

„Cu ajutorul lui Allah, vom putea să împiedicăm o acţiune extremă a regimului (la Idlib), obţinând rezultate pozitive în timpul summitului de la Teheran”, a mai dat asigurări Erdogan

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.