marți, aprilie 30, 2024

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ TIMIŞOARA: „NAPOLEON AL III-LEA ŞI ROMÂNIA”

O conferinţă cu tema „Napoleon al III-lea şi România”, dedicată construcţiei statului unitar român, începând cu Mica Unire de la 1859, va fi organizată vineri, 11 mai, la Universitatea Politehnica Timişoara (UPT).

„Mica Unire a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 şi alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezenţa misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859”.

foto 2 upt-aniversare-upt-sala-senatului-17-700x336
Manifestarea se inscrie in seria celor dedicate centenarului Universitatii Politehnica Timisoara, centenarului Romaniei, dar si Anului European al Patrimoniului Cultural.

Despre contextul istoric al realizării unirii şi al creării statului unitar român, dar şi despre rolul Franţei în acest proces va vorbi Abel Douay, preşedinte al Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea şi autor, alături de Gerard Hertault, al cărţii „Napoleon al III-lea şi România”, dar şi Geo Lehene, iniţiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenţei misiunii generalului Berthelot în România. Despre „Acţiunea diplomatică a delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă va vorbi jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara.

foto 3 napoleon III
Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. 9 ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

La conferinţă va fi prezentă şi o delegaţie formată din 20 de persoane din Franţa şi Belgia, membri ai Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea.

Asociaţia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înfiinţată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituţii publice româneşti, inclusiv cu Administraţia Prezidenţială, pentru promovarea relaţiilor de prietenie dintre Franţa şi România.

foto 4 timisoara
4Evenimentul este susţinut de membrii Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, în parteneriat cu UPT, şi se înscrie în seria celor dedicate centenarului Universităţii Politehnica Timişoara, Centenarului României, dar şi Anului European al Patrimoniului Cultural.

Initiatorul conferintei, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti in 1989, iar in 1990 a plecat in Franta pentru a se specializa in domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administratiei in domeniul sanatatii, dupa absolvirea scolii de inalte Studii in Sanatate Publica din Franta, iar in prezent este manager de spital la Verdun, in regiunea Lorena.

Surse :http://www.opiniatimisoarei.ro/prietenii-lui-napoleon-iii-marea-unire-si-fascinanta-istorie-a-salii-senatului-universitatii-politehnica-timisoara/08/05/2018 şi

https://www.ziuadevest.ro/napoleon-al-iii-lea-si-romania-la-upt/

 

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.