vineri, noiembrie 22, 2024

REUNIUNEA TRIPARTITĂ RUSIA- IRAN- TURCIA E CALIFICATĂ ÎN TERMENI DURI DE OFICIALII GERMANI

Critici aspre din partea Berlinului la adresa reuniunii la care au luat  parte președintele Erdogan, Vladimir Putin şi omologul său iranian Rohani. „Practic este un summit de război” declară secretarul de stat Niels Annen, transmite Deutsche Welle.

Aliata NATO , Turcia, a achiziţionat sistemul rusesc S400. Se pune tot mai clar problema fidelităţii oficialilor acestei ţări faţă de Alianţa la care sunt parte.

Toate cele trei părţi sunt implicate militar în conflictul din Siria. Până acum însă, întâlnirile celor trei oameni de stat au dezamăgit de fiecare dată fiindcă nu au dus la găsirea unei soluţii politice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Niels Annen (SPD). Înaintea reuniunii celor trei ţări, Annen a afirmat că nu se aşteaptă la găsirea unei soluţii care să ducă la încheierea conflictului sirian.

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin şi Hassan Rohani şi-au propus să discute la Ankara despre viitoarele demersuri în Siria. „Am căzut de acord că va trebui să intensificăm eforturile în vederea găsirii unei soluţii politice”, a afirmat Erdogan. „Pentru Siria nu există o soluţie militară”, a subliniase înaintea vizitei la Ankara, preşedintele iranian. Viitorul ţării va putea fi decis numai de către poporul sirian în urma organizării de alegeri libere. pentru atingerea acestui obiectiv, toate părţile relevante pentru viitorul Siriei ar trebui antrenate într-un proces diplomatic. (Rohani)

O alianţă care îngrijorează pe toată lumea. În condiţiile în care Turcia face parte din NATO, Erdogan face „echipă” cu Putin şi Rohani.

Turcia, tot mai departe de SUA…

Pe lângă discuţiile despre  Siria, Erdogan şi Putin au mai discutat şi pe marginea consolidării relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, inclusiv în cel al Apărării. Şeful Kremlinului a vorbit despre intenţiile Rusiei de a-i livra Turciei sistemul de apărare anti-rachetă S400 mai repede decât era preconizat

După ce practic Procesul Astana a eşuat ,În războiul sirian, Rusia şi Turcia se situează pe poziţii diferite. Ankara îi sprijină pe rebeli, Moscova, dar şi Teheranul, sunt de partea preşedintelui Bashar al-Assad. Totuşi, în ultima vreme, Moscova şi Ankara au dat semne evidente de apropiere. „Cooperăm strâns cu Rusia pentru a pune capăt terorismului şi violenţelor în Siria”, a afirmat Erdogan. O colaborare ce se doreşte a fi extinsă şi consolidată „în fiecare zi”,

Renumita analistă Suzan Fraser de la AP afirmă că voinţa majoră a preşedintelui turc se referă în primul rând la lupta sa de durată cu” inamicul „ său, mai exact kurzii .(Erdogan: Turkey to keep pushing Kurds out of Syria’s north )

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/leaders-of-russia-iran-and-turkey-to-meet-on-syria/2018/04/04/ac7b

 

 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.