sâmbătă, noiembrie 16, 2024

DESPRE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ LA UNIVERSITY COLLEGE DIN LONDRA

Un instrument promițător pentru accelerarea cercetării științifice, dezvoltarea inteligenței artificiale presupune şi ”riscuri”, dacă nu este utilizată aşa cum trebuie, a estimat vineri Demis Hassabis, directorul companiei DeepMind, filială a Google, creatoarea super-programului informatic AlphaGo, informează AFP.

Posibilitatea apariţiei unei forme de inteligenţă artificială incontrolabilă sau ostilă este o problemă strâns legată de dezvoltarea acestei tehnologii, care va juca un rol esenţial în deceniile viitoare.

Demis Hassabis a dat asigurări că această problematică se află pe lista de priorităţi în cadrul companiei DeepMind, care a stabilit soluţii concrete pentru a o aborda.

Subiectul a fost abordat vineri seara, la University College din Londra, cu ocazia unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri după proiecţia unui documentar despre AlphaGo, programul care a făcut senzaţie în 2016, după ce l-a învins pe Lee Se-Dol, marele maestru sud-coreean al jocului de go.

”Există o serie întreagă de întrebări filozofice interesante şi dificile (…) la care trebuie să răspundem”, a declarat patronul şi fondatorul DeepMind, filială a Google, specializată în inteligenţa artificială (AI).

Stephen Hawking afirmase deja că inteligenţa artificială va fi ”cel mai bun sau cel mai rău lucru din istoria umanităţii’

Inteligenţa artificială, a adăugat Demis Hassabis, poate fi ”un instrument incredibil pentru accelerarea cercetării ştiinţifice” şi constituie una dintre tehnologiile cele mai ”profitabile” din istoria umanităţii.

Dar, ca orice tip de tehnologie, ”există şi riscuri”, subliniat acesta. ”Aceasta depinde de maniera în care noi, ca societate, decidem să o utilizăm”, a completat Hassabis.

”Cred în ingeniozitatea umană atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor tehnice (legate de AI) (…) Dar o provocare mai importantă va fi de a rezolva problemele etice”, a insistat acesta.Cuvintele patronului DeepMind vin în continuarea celor ale celebrului astrofozician britanic Stephen Hawking, potrivit căruia, inteligenţa artificială va fi ”cel mai bun sau cel mai rău lucru din istoria umanităţii’

foto 4
AlphaGo, programul care a făcut senzaţie în 2016, după ce l-a învins pe Lee Se-Dol, marele maestru sud-coreean al jocului de go.

 

 

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.